Poveşti din ClujClujul vintageCasa din centru cu acces în pivniță dinspre stradă

Casa din centru cu acces în pivniță dinspre stradă

Casa de pe Calea Moților, nr. 8 este o mică proprietate care a intrat în posesia familiei Csávássy la sfârșitul secolului al XIX-lea. Se cunoaște proprietarul de la 1860 (József Dézsi), însă nu avem date despre proprietarii mai vechi.

Casa construită în stil neoclasic timpuriu denotă faptul că a fost ridicată în jurul anului 1800, iar intrarea în pivniță se face dinspre stradă, un element unic actualmente, dar ceva obișnuit / banal în perioada respectivă, când subsolurile majorității caselor din piața centrală a orașului erau concepute cu genul acesta de acces. 

Fațada cu cele patru coloane ionice se remarcă în zona respectivă, acestea ieșind din rândul caselor. Ancadramentul porții este decorat cu o ghirlandă de frunze și un cap de bărbat pe bolțar.

La sfârșitul anilor ‘70 ai secolului XX s-a dorit amenajarea unei piețe în jurul Palatului Primăriei, iar casa Csávássy a fost în pericol de a fi demolată, alături de alte câteva clădiri, dar s-a renunțat la proiect, astfel că această casă unică a supraviețuit. Aflată într-un stadiu avansat de degradare și sprijinită la un moment dat cu o bârnă care să-i stopeze prăbușirea, construcția a fost reabilitată la mijlocul anilor ‘90.

Pivnița generoasă a fost folosită și ca discotecă la începutul anilor 2000, publicul fiind deosebit de atras de înscrisul de la intrare: „Posibilitate de  bui-bui”.

Construcția atrage atenția prin delicatețea fațadei și prin acoperișul deosebit de înalt care dublează dimensiunile casei. 

Surse info + foto: Gaal, György, Kolozsvár: történelmi városkalauz, Tortoma, Baraolt, 2021 / Asociația Clujul de Altădată

Mai Multe

More article