Poveşti de binePoveşti cu mâncareO alegere care ne poate scăpa de multe medicamente

O alegere care ne poate scăpa de multe medicamente

Am tot adus în prim-plan importanța consumului alimentelor cu potențial antiinflamator, care sunt acestea și cum ne ajută microbiota intestinală (totalitatea bacteriilor de aici). Produsele bogate în fibre și cele fermentate au un loc de onoare în alegerile sănătoase pe care ar fi bine să le facem, iar în continuare vom povesti un pic mai amănunțit despre iaurt, un super-aliment extrem de accesibil pentru noi toți care din nefericire se situează la capătul listei produselor de bază cumpărate cu frecvență.

În ultimii ani a avut loc un declin în ceea ce privește consumul iaurtului în ciuda faptului că este un aliment destul de versatil (poate fi consumat la micul dejun, poate fi un ingredient în mâncăruri sau putem pregăti deserturi sănătoase). Mai mult decât atât, dacă ne referim la iaurtul natural, fără adaos de zahăr sau alte arome, acesta este o sursă foarte bună de proteine, calciu, vitaminele B și totodată conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, adică acei aminoacizi pe care organismul nostru nu îi poate produce. Pentru binele tuturor și în special al copiilor, sortimentele îndulcite sau cu adaos de arome ar trebui evitate; stau mai bine pe raftul magazinelor decât în frigiderul de acasă.

Însă ceea ce face iaurtul și mai special este de fapt conținutul de bacterii bune, preponderent cele lactice, denumite probiotice. Bine ar fi să consumăm aceste produse mai tot timpul și nu doar să includem un supliment atunci când este necesar să facem un tratament cu antibiotice. Bacteriile bune țin sub control dezvoltarea celor rele din intestin, iar în acest fel, greu de imaginat, putem evita o mulțime de probleme.

Tot acest iaurt, simplu, natural și prea puțin promovat în rândul consumatorilor, întărește sistemul imunitar prin contribuția lui la reducerea inflamației cronice din organism. Numeroase studii din domeniu ajung la concluzia că menținerea acestei inflamații cronice în limite cât mai scăzute reduce riscul apariției unor boli precum cele cardiovasculare, diabet sau cancer. În fond, tot mai multe teorii susțin legătura bacteriilor din intestin cu întreg organismul.

Iar dacă ne referim și la sănătatea mentală, iaurtul, tot datorită bacteriilor probiotice, ajută la menținerea unei stări de bine. Cum? Luăm exemplul unui studiu în care subiecții supuși la stres au prezentat valori foarte scăzute ale concentrațiilor lactobacililor din intestin, lucru evidențiat prin simptome specifice depresiei. După administrarea unei singure tulpini de lactobacili într-un anumit interval de timp, starea generală s-a îmbunătățit. Însă iaurtul conține mult mai multe tulpini din această bacterie bună, care împreună cu Bifidobacterium,devin aliați de nădejde atât pentru sănătatea noastră fizică, cât și pentru cea psihică.

In final, de precizat din nou că toate beneficiile sunt raportate la iaurtul natural, fără adaos de zahăr sau arome. Este o alegere bună și cel în stil grecesc sau kefirul (care nu este de fapt un iaurt, ci un produs fermentat). Între cel degresat și cel obținut din lapte integral, mai bine o cantitate mai mică din al doilea sortiment deoarece este mai puțin procesat. În plus, iaurtul natural nu conține lactoză, deci este o alegere sigură pentru cei care au această intoleranță.

Mai Multe

More article