Inflamațiile din organism sunt răspunsurile acestuia împotriva factorilor care ne pot pune sănătatea în pericol. Spre exemplu, când o infecție este detectată de sistemul imunitar, corpul nostru va acționa împotriva ei pentru a o elimina. E un mecanism critic care ne protejează.
Există însă două tipuri de inflamații: acute și cronice. Semnele celor acute sunt resimțite pe o perioadă scurtă de timp, de câteva zile. În bucătărie ne putem tăia cu cuțitul în timp ce gătim, iar în jurul rănii vom observa semnele unei inflamații pentru o anumită perioadă de timp, până se vindecă zona. În schimb, semnele celei cronice nu prea avem cum să le conturăm. Ele există, însă ne influențează mai mult starea generală, fără a ne da seama de acest lucru.
O dietă cu alimente bogate în zaharuri sau grăsimi nesănătoase cresc nivelul inflamației cronice care poate determina apariția unor boli precum cele cardiovasculare, diabet, diferite tipuri de cancer sau probleme de digestie.
La aceste alimente cu potențial inflamator dacă sunt adăugați factori ca fumatul, obezitatea sau un stil de viață sedentar, susținerea inflamației cronice devine mai înrădăcinată. Printre produsele care ar fi bine de evitat sau cel puțin, să nu fie consumate în exces, se numără: carnea roșie sau cea procesată (mezeluri), pâinea albă, orezul alb sau orice conține o cantitate semnificativă de carbohidrați simpli, alimentele prăjite, grăsimile hidrogenate și bineînțeles, băuturile răcoritoare.
Cu toate că acestea sunt omniprezente pe rafturile magazinelor și ne sunt foarte accesibile, există și produse alimentare cu proprietăți anti-inflamatorii care ar trebui să fie de nelipsit de pe lista de cumpărături, ba chiar să „abuzăm” de ele. Produsele cât mai colorate și cât mai puțin procesate sunt cele mai bune alegeri. Spre exemplu: varza kale, mazărea, spanacul, dovleacul, ardeii, morcovii, fructele de pădure, iar lista continuă. Se poate observa spectrul de culori? La acestea se adaugă toate cerealele integrale… chiar și puțin vin roșu. În funcție de produs, conținutul de carotenoide, flavonoide, vitamine și fibre este unul semnificativ.
Bineînțeles, fiecare dintre noi are un metabolism diferit, iar aceleași alimente pot cauza o inflamație cronică mai mult sau mai puțin accentuată de la o persoană la alta. Dieta Mediterană însă, care se concentrează pe produse vegetale, cereale integrale și pește, determină conform studiilor niveluri scăzute ale indicatorilor inflamației din organism.
Acestea fiind spuse, chiar dacă sunt prezente la fiecare pas, ieftine și cu un marketing în spate bine pus la punct, alimentele care pot cauza o inflamație cronică trebuie pe cât de mult posibil evitate. În schimb, cu toate că sunt mai scumpe, produsele cu potențial anti-inflamator ar fi bine să le punem pe primele locuri în dieta noastră.
- Culori și arome pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă - 16 sept. 2024
- Cum se ascultă muzica la Jazz in the Park - 1 sept. 2024
- Cymande: de pe ecranele cinematografelor, la Jazz in the Park - 31 aug. 2024