Poveşti din ClujClujul vintageMicul palat Wass din Clujul de altădată

Micul palat Wass din Clujul de altădată

Casa Wass – micul palat și marile neîmpliniri sentimentale ale ultimei proprietare de viță nobilă

Casa situată în Piața Unirii la numărul 11 poartă numele ultimei proprietare, Ottília Wass, o femeie extraordinară, poliglotă, poetă și mare iubitoare de călătorii, dar ale cărei iubiri nu s-au materializat, astfel că aceste eșecuri sentimentale apar mereu alături de marile ei realizări.

Clădirea din piața centrală a orașului mai păstrează o reminiscență a vechii locuințe, construită în secolele XV-XVI și anume subsolul în forma literei „L”cu bolta semicilindrică. În secolul al XVIII-lea, casa intră în posesia conților Gyulai care transformă clădirea într-un palat baroc după tipicul palatelor clujene, cu încăperi organizate în jurul a două curți interioare, pentru ca la începutul secolului al XIX-lea să se intervină din nou cu lucrări de amploare, de data aceasta sub coordonarea arhitectului Josef Leder. Lajos Gyulai a lăsat moștenire casa, surorii sale Franciska Gyulai, soția contelui György Wass, iar fiicele acestora (Ottília și Zsuzsanna) au moștenit-o la rândul lor. Fațada clădirii iese în evidență prin frontonul trapezoidal pe care se află blazonul familiei Wass (un cap de bour străpuns de o săgeată), dar și prin îmbinarea armonioasă a elementelor renascentiste, rococo și neoclasice.

Poetul Gábor Döbretei care era angajatul conților Gyulai în calitate de dascăl, a redactat în această casă între 1814-1818 prima revistă științifică din Transilvania, „Erdély Múzeum” („Muzeul Ardelean”). La parterul casei a funcționat din 1886 și până la izbucnirea Primului Război Mondial atelierul fraților Kálmán şi Ferenc Dunky, fondatorii fotografiei de reportaj din Transilvania. Evenimente marcante cum au fost vizita împăratului Francisc Iosif la Cluj din 1895 sau dezvelirea grupului statuar Matia Corvin (1902) au fost imortalizate de celebrii fotografi, care pentru meritele deosebite au fost recompensați cu distincția de Fotografi de Curte.

Ottília s-a născut în 1829 la Cluj și tot la Cluj a murit în anul 1917. Scriitorul Zsigmond Kemény care era apropiat al familiei Wass a fost o mare iubire a Ottíliei, dar mama acesteia nu a încurajat relația. Nici iubirea pentru Pál Rosti nu a avut o soartă mai grozavă, astfel încât contesa nu s-a căsătorit niciodată, locuind împreună cu sora și cu soțul acesteia. Singurătatea din viața sentimentală a fost compensată însă cu numeroase călătorii în străinătate, Ottília vizitând majoritatea țărilor din Europa Occidentală, dar și Grecia și Turcia, locuri de unde a achiziționat numeroase opere de artă, transformând casa într-un adevărat muzeu. Contesa a lăsat prin testament palatul, mobilierul și colecția de artă decorativă Muzeului Ardelean, iar azi, piesele sunt în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvanie, iar datorită numeroaselor sale burse, multe fete au primit educație, într-o perioadă în care alfabetizarea femeilor era un privilegiu.

Ottília Wass a fost înmormântată în cimitirul Házsongárd și este atât de iubită și respectată de clujeni încât pe mormântul ei florile nu apucă niciodată să se usuce.

 

Surse info + foto:  Gaal, György, Cluj-Napoca, Ghid turistic, istoric, cultural, Ed. Tortoma, Baraolt, Cluj-Napoca, 2014 / Enciclopedia transindex.ro / Lukács József, Povestea „orașului-comoară”, Ed. Apostrof, Cluj-Napoca, 2005 / Asociația Clujul de Altădată

#AncutaLacrimioaraChis  #ClujulDeAltadata

Mai Multe

More article