Născut la Cluj în 1 martie 1853, într-o familie de nobili unitarieni secui, Pákei Lajos a urmat cursurile Gimnaziului Unitarian, fiind un elev eminent, astfel că încă din timpul liceului a fost numit învățător la clasele primare, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1872 când și-a dat examenul de bacalaureat. Extrem de talentat, a luat lecții particulare de la pictorul Sárdi István, iar atracția pentru aspectele tehnice l-au îndrumat spre școala de arhitectură care trebuia să înglobeze cele două mari pasiuni ale tânărului Lajos. Orientat spre descoperirea tuturor artelor, viitorul arhitect cânta la pian și violoncel, fiind de-a lungul vieții un mare meloman.
Admis inițial la Universitatea Tehnică din Budapesta, din 1876 a fost primit la Academia de Arte Frumoase din Viena, unde a studiat trei ani în atelierul arhitectului danez Theophil Hansen, în echipa căruia a lucrat la proiectarea clădirii Parlamentului vienez (Reichsrat). Pákei a considerat timpul petrecut în această selectă companie ca fiind cea mai frumoasă perioadă a vieții sale. Stilul eclectic abordat de Hansen și-a pus amprenta asupra arhitectului clujean, lucrările sale individuale fiind marcate de aceste influențe.
În 1880 s-a întors la Cluj unde a fost numit „inginer șef al orașului” într-o perioadă extrem efervescentă pentru dezvoltarea urbană. Trebuiau întocmite ridicarea topografică, realizarea rețelelor de apă și canalizare, construirea unui pod metalic peste Someș, a unui abator, a unui cazino, a pavilioanelor din parc, regularizarea cursurilor de apă, dar mai cu seamă, cartarea fondului construit. Aceste activități tehnice l-au sustras de la cele creative și didactice care îi erau mult mai dragi, astfel că după numai patru ani a demisionat din acest post, pentru a ocupa funcția de director al Școlii Centrale de Desen Tehnic, dar s-a ocupat și de Atelierul Școlar de Construcții din Lemn și Metalurgie, instituții care vor fuziona în Școala Profesională Industrială de Stat, instituție pe care, de asemenea a condus-o.
Clădirile proiectate de Pákei Lajos sunt emblematice pentru Cluj, dar el a avut proiecte în toată Transilvania. Academia Comercială (azi Colegiul Economic), Hotelul New York, ansamblul de construcții din Parcul Central (Cazinoul și fântâna arteziană din fața acestuia, Pavilionul de Patinaj – azi Restaurantul Chios), Școala Profesională a Lemnului și Metalurgiei (azi Facultatea de Electrotehnică a Universității Tehnice), Muzeul Industrial „Franz Iosif I” (azi Facultatea de Construcții a Universității Tehnice), Colegiul Unitarian, soclul Grupului Statuar Matia Corvin și împrejmuirea Bisericii Sf. Mihail sunt proiectele arhitecturale care definesc azi imaginea Clujului, dar activitatea lui Pákei Lajos este la fel de amplă și în alte localități, după planurile sale fiind construite, biserici, școli și clădiri administrative ori private.Datorită prestanței profesionale a făcut parte din multe asociații clujene (Asociația Parcului Mare, Asociația pentru Înfrumusețare a Colegiului Unitarian, Asociația Pompierilor, Asociația Inginerilor și Arhitecților, Societatea de Arte Frumoase). În ultimii ani ai vieții s-a preocupat de realizarea unui album al monumentelor de arhitectură din Cluj, dar multe dintre desene s-au pierdut.
În 2021 comemorăm o sută de ani de la moartea celui căruia Clujul îi datorează o parte din imaginea sofisticată a clădirilor și a spațiului public, atașamentul lui Pákei Lajos față de orașul de baștină și față de istoria acestui spațiu fiind memorabile, devenind la rândul său unul dintre simbolurile locale. Din păcate, imaginea acestei mari personalități este prea puțin evidențiată, abia o străduță situată într-o zonă periferică a Clujului purtând numele celui mai mare arhitect al urbei, singurul arhitect clujean din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și de la începutul secolului XX cu studii de specialitate, o raritate a epocii, restul „arhitecților” din oraș fiind autodidacți.
Surse info + foto: Vais, Gheorghe – Clujul eclectic, UT Press, Cluj-Napoca, 2009 / https://eszm.ro / maszol.ro / Asociația Clujul de Altădată
#AncutaLacrimioaraChis #ClujulDeAltadata
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024