Poveşti din ClujClujul vintageEcce Homo - statueta dispărută din centrul Clujului

Ecce Homo – statueta dispărută din centrul Clujului

Una dintre cele mai misterioase statuete din nișele clădirilor clujene a fost amplasată în blocul aflat pe Bulevardul Eroilor la numărul 46. Construită în anii ‘30 ai secolului XX, această clădire de locuințe cu subsol, parter, trei etaje și mansardă situată în zona centrală atrăgea privirile tocmai datorită unei statuete amplasate în partea superioară a parterului la colțul dinspre bulevard și Strada Baba Novac.

Încă din cele mai vechi timpuri, statui de mici dimensiuni ale zeilor erau purtate de către oameni ca talismane sau erau așezate în case pentru a-i apăra, tradiție care s-a transmis și în creștinism, astfel că în nișe special concepute, statui ale lui Isus, Mariei sau ale altor sfinți au apărut atât ca protectori ai casei, cât și ca elemente decorative.

Statuia din nișa în arcadă de pe Bulevardul Eroilor îl reprezenta pe Isus în postura „Ecce Homo!” („Iată Omul!”) moment care apare în Evanghelia după Ioan (19:5) ca exclamație a procuratorului Pilat din Pont în cadrul judecății publice a lui Cristos. Mulțimea era pusă să aleagă între Isus și Barnaba, personajul rebel care lupta pentru eliberarea evreilor de sub dominația romană și care la ultima răscoală făcuse un omor. Masa auditoriului îl alege pe Barnaba pentru a scăpa de pedeapsa capitală.

Un celebru caz legat de capacitatea de apărare a statuii a fost jaful de la filiala CEC aflată la parterul blocului. Deoarece era vorba despre fiul unui medic din oraș care a intrat în biroul unității cu o rangă și a lovit-o pe angajata CEC-ului, situația a fost amplificată în folclorul urban, presa nerelatând în acea perioadă astfel de evenimente. Femeia a supraviețuit, iar minunea a fost pusă de unii pe seama statuetei.

Mica statuie în schimb, a fost furată de două ori, iar dacă inițial în anii ’70 a fost recuperată, în primele zile de democrație aceasta a dispărut definitiv. Nișa a rămas astfel goală și mai suscită și azi întrebări celor care-și ridică privirea, în legătură cu utilitatea unei casete cu grilaj aflată în partea de sus a parterului unui bloc din centrul Clujului. Chiar dacă pare o construcție banală la exterior, blocul respectiv dispune de un minunat ascensor cu cristal, o bijuterie a tehnicii perioadei interbelice.

Fără să fi avut o valoare materială deosebită, statueta nefiind turnată dintr-un aliaj prețios, avea o valoare simbolică, clujenii din centru fiind atașați de reprezentarea lui Isus care veghea de la înălțimea de patru metri. Dar mica statuie era și protectoarea simbolică a imobilului, având și marele merit de a scoate din anonimat un anost bloc de locuințe.

 

#AncutaLacrimioaraChis #ClujulDeAltadata

Mai Multe

More article