Poveşti de binePoveşti cu mâncareChimia și mâncarea noastră preferată

Chimia și mâncarea noastră preferată

Cu siguranță toți avem cel puțin un preparat culinar sau o gamă de produse preferate, pe de-o parte, iar pe de altă parte sortimente de mâncăruri la care nici nu ne putem gândi că ar fi posibil să le consumăm. Cultura gastronomică joacă un rol extrem de important în ceea ce privește preferința consumatorului pentru un produs sau altul, dar cum decidem noi, în mod concret, dacă ne place sau nu un aliment? Veți afla în continuare că totul e chimie: rezultatul unor reacții care au loc în corpul nostru în mod involuntar. Astfel că, e perfect normal să preferăm sau nu ciupercile, fructele de mare sau cafeaua, spre exemplu.

Ne place sau nu ne place? – întrebarea de la care pornesc toate metodele de analiză senzorială ale produselor alimentare. Mai mult decât atât, unele preparate ne pot crea stări emoționale destul de puternice, de la liniște la agitație, iar de aceea este important să conștientizăm impactul pe care îl au asupra noastră.

Pentru început, de ce unele persoane apreciază gustul amar, în timp ce altele îl consideră cel mai neplăcut?

Dacă ne raportăm la măsline, un foarte bun exemplu, se poate observa că în rândul copiilor nu sunt cele mai apreciate alegeri. Aceștia le evită pe cât de mult posibil datorită unui instinct cu care ne naștem. Organismul nostru consideră gustul amar ca fiind otrăvitor, iar la polul opus, gustul dulce ca fiind cea mai sigură sursă de hrană. Acest instinct a luat naștere datorită faptului că majoritatea substanțelor otrăvitoare sunt amare, însă, din fericire, măslinele alături de alte produse vegetale fac parte din categoria excepțiilor.

Alexandru Szabo

Ciupercile, unele tipuri de vinuri roșii sau brânza de tip camembert conțin o substanță comună care le dă o aromă specifică asemănătoare cu mirosul de pământ. Această aromă ori ne place, ori nu, cale de mijloc nu există. Astfel că, preferința noastră pentru aceste alimente este dată de fapt de sensibilitatea organismului fiecăruia dintre noi față de substanța pe care o conțin.

Coriandrul face parte și el din lista produselor agreate sau nu în diferitele preparate în care se folosește cu rol aromatizant. Studiile indică faptul că există o variație genetică în rândul populațiilor, iar în consecință, fie ne numărăm printre persoanele care agreează coriandrul, fie facem parte din categoria celor care îi percep aroma ca fiind metalică, iar uneori asociată cu săpunul.

Pizza cu 4 tipuri de brânzeturi este sau nu preferata din meniu? În brânza cu mucegai albastru, gorgonzola sau roquefort, spre exemplu, predomină o serie de substanțe care poartă denumirea generică de cetone. La fel ca în cazurile de mai sus, acești compuși care au o aromă specifică ne pot crea o senzație plăcută sau din contră, mai puțin plăcută.

La final, de reflectat, care sunt alimentele noastre preferate și care sunt cele mai puțin agreate? Pe lângă sensibilitatea organismului față de unele substanțe din produsele alimentare, senzația tactilă pe care o percepem la nivelul cavității bucale este și ea la fel de importantă. Pentru unii, stridiile și șampania sunt combinația supremă, iar pentru alții consumul stridiilor nici nu intră în discuție datorită texturii pe care o au.

În cazul familiilor numeroase, pregătirea mesei poate fi foarte dificilă ținând cont de preferințele fiecărui membru. Cu toate acestea, de cele mai multe ori tratamentele termice aplicate produselor alimentare volatilizează o parte din substanțele enumerate sau, de asemenea, schimbă semnificativ texturi care pot ridica și ele probleme.

Mai Multe

More article