Poveşti de călătorieMalta, insula de miere (IV)

Malta, insula de miere (IV)

În Malta fiecare loc, fiecare colț, fiecare stâncă are o poveste. Aș putea să-mi petrec ani din viață consemnând cu sârguință totul. În continuare împărtășesc cu voi frânturi din ceea ce am auzit și din ceea ce am văzut în insulele Malta și Gozo din mijlocul Mării Mediterane. O țară mică, dar un centru de putere de-a lungul veacurilor și până în prezent.

Turismul este foarte bine dezvoltat datorită climatului mediteranean al insulelor, obiectivelor turistice istorice şi posibilităţilor de practicare a sporturilor nautice. Fiind o destinaţie turistică populară şi de lux, Malta este vizitată anual de peste un milion de turişti şi reprezintă o zonă dezirabilă de reşedinţă datorită climatului plăcut şi deoarece aici nu se plătesc impozite pentru proprietăţile imobiliare.

Cadrul natural şi edificiile antropice au făcut din Malta o locaţie preferată ca decor în producţiile cinematografice. Peisajul mediteranean al insulelor malteze se regăseşte în filme precum: Spartacus, Elena din Troia, Gladiatorul, Contele de Monte Cristo, Troia, Piraţii din Caraibe, Popeye. Celebra Fereastră de Azur din Malta (Tieqa tad-Dwejra, arcul natural de calcar de pe coasta insulei Gozo) s-a prăbușit în mare în urma unei furtuni în urmă cu doi ani.

Cel mai vechi document scris în limba malteză datează din secolul al XV-lea, se numeşte Il Cantilena (Xidew il-Qada) și reprezintă un poem atribuit poetului şi filosofului maltez Pietro Caxaro. Există credinţe populare conform cărora Sfântul Graal se află ascuns în Malta, într-o clădire bine păzită care aparţine Ordinului Cavalerilor de Malta.

În calitate de gazdă a congreselor diplomatice internaţionale, Malta dispune de un impresionant şi modern Centru Mediteranean de Congrese unde se desfăşoară întruniri de talie mondială. Summit-ul din luna decembrie a anului 1989, desfăşurat la Malta, a inclus şi celebra întâlnire la care au participat preşedintele S.U.A. George Bush sr. şi preşedintele U.R.S.S. Mikhail Gorbachev, întâlnire ce a marcat sfârşitul Războiului Rece.

Insulele malteze sunt un spaţiu multicultural, constituind o punte de legătură între continente, locul în care Europa întâlneşte Africa şi Orientul. Evoluţia acestor insule de-a lungul istoriei lor milenare stă sub semnul poziţionării geografice strategice în mijlocul Mării Mediterane şi a puterilor care au fost suverane peste teritoriul maltez.  (Va urma)

Text și foto: Aurora Monica Oprișe

Ultimele postari ale lui Monica Oprise (vezi toate)

Mai Multe

More article