Poveşti de călătorieMalta, insula de miere (II)

Malta, insula de miere (II)

În Malta fiecare loc, fiecare colț, fiecare stâncă are o poveste. Aș putea să-mi petrec ani din viață consemnând cu sârguință totul. În continuare împărtășesc cu voi frânturi din ceea ce am auzit și din ceea ce am văzut în insulele Malta și Gozo din mijlocul Mării Mediterane. O țară mică, dar un centru de putere de-a lungul veacurilor și până în prezent.

 Stânci de culoarea mierii, vegetație săracă, un creuzet cultural, mistere vechi, legende despre Sfântul Graal și Cavalerii de la Malta, Sfântul Pavel, Suleyman Magnificul, Napoleon Bonaparte, Caravaggio, mândre orașe, spectaculoase jocuri de artificii și temple megalitice, biserici făcătoare de minuni, nimfe și sate de pescari, grote și lagune, toate născute-n apele Mediteranei ce reflectă cerul în mii de nuanțe de albastru – trecut și prezent într-un amalgam fascinant, așa văzut-am recent Malta și Gozo.

Malta este o țară insulară din Europa de Sud, fiind situată în centrul Mării Mediterane, la sud de Sicilia şi Italia și la nord de Tunisia. Arhipelagul maltez este compus din insulele: Malta, Gozo, Comino şi din câteva insule mai mici nelocuite (Cominito, Filfla, St. Paul).

Statul Malta este unul dintre cele mai mici şi mai dens populate state din lume, cu o populaţie ce numără mai puţin de jumătate de milion de locuitori și are două limbi oficiale: malteza și engleza. Malteza este o limbă de origine arabă, dar scrisă cu caractere latine, unica de acest fel din lume.

Capitala  Maltei este frumoasa (La) Valletta – capitală culturală europeană în anul 2018, iar cel mai mare oraș e Birkirkara. Se remarcă de asemenea Mdina (sau Orașul Tăcerii), fosta capitală malteză, și Vittoriosa în sudul insulei, iar cel mai mare oraș din Gozo este Victoria.

Ţinut stâncos şi aproape fără vegetaţie, micile insule se bucură însă de climatul mediteranean și niciodată nu este prea cald sau prea frig. Verile sunt uscate și călduroase, cu temperaturi de peste 30 de grade în luna iulie, dar brizele mării atenuează căldura excesivă. Zăpada, gheața și poleiul sunt fenomene meteolorogice inexistente în Malta.

În insulele malteze nu se află nici un râu permanent şi nici un lac natural, nu există surse de energie interne, cu excepţia potențialului de energie solară care este utilizat în sistemul energetic autohton. Economia Maltei depinde de comerţul străin, de turism şi de relaţiile internaţionale, aici producându-se mai puțin de un sfert din necesarul intern de hrană. (Va urma)

Text și foto: Aurora Monica Oprișe

Ultimele postari ale lui Monica Oprise (vezi toate)

Mai Multe

More article