Poveşti de binePoveşti cu mâncareMai multă savoare în mâncare? Nimic mai simplu

Mai multă savoare în mâncare? Nimic mai simplu

Gătitul poate însemna pentru fiecare dintre noi un alt lucru: o modalitate de relaxare, un mod de asigurare a unui venit sau doar o simplă necesitate. Dar nu contează, oricare variantă poate fi mereu îmbunătățită prin câteva tehnici simple. Astfel, fără prea multe bătăi de cap, preparatele culinare vor fi mai savuroase și aspectuoase, iar papilele gustative vor deveni extrem de încântate.

Ce fac bucătarii consacrați în celebrele restaurante din lumea întreagă pentru a trezi la viață toate simțurile clienților? Cu siguranță nu le vom cunoaște secretele, însă iată câteva metode știute care pot fi cu ușurință aplicate în bucătăriile de acasă.

1. Untul la următoarele niveluri: clarificat și caramelizat

Cele două tipuri de unt sunt utilizate de majoritatea bucătarilor în restaurantele cu prestigiu. Primul se obține prin încălzirea untului și evaporarea apei prin fierbere, iar apoi îndepărtarea componentelor solide prin strecurare. Untul clarificat devine astfel o componentă esențială pentru prepararea sosurilor, a legumelor sotate sau pentru aromatizarea produselor gătite în cuptor.

Iar dacă untul clarificat nu ne satisface destul simțurile, cel caramelizat se obține prin continuarea încălzirii lui. Peste o anumită temperatură începe să aibă loc reacția Maillard prin care două componente prezente în unt (aminoacizii și glucidele) se transformă într-o mulțime de compuși cu arome asemănătoare alunelor de pădure și totodată conferă o culoare maronie. De aici provine și denumirea folosită de francezi: beurre noisette. Și acesta se folosește pentru pregătirea sosurilor, în special pentru cele utilizate la paste sau pentru gnocchi unde se dorește o aromă puternică.

2. Usturoiul confiat, de nelipsit din bucătărie

O altă metodă extrem de utilizată pentru aromatizarea mâncărurilor este folosirea usturoiului confiat. Acesta se obține prin gătirea lentă la cuptor a cățeilor de usturoi acoperiți fie cu ulei, fie cu unt clarificat. După gust se poate adăuga ardei iute, rozmarin sau alte plante aromatice. Usturoiul confiat are o savoare aparte și se poate folosit cam în toate rețetele în care se folosește usturoiul ca atare. Mai mult decât atât, se poate consuma zdrobit și întins pe pâine prăjită.

3. Uleiul cu plante aromatice

Tehnica aromatizării uleiurilor cu diferite plante este de foarte mult timp utilizată de bucătari pentru a adăuga cu ușurință o aromă în plus preparatelor culinare. Frunzele plantelor aromatice se opăresc pentru câteva secunde în apă clocotită, se trec imediat sub apă rece, iar după ce sunt uscate, se mixează într-un robot de bucătărie cu uleiul dorit. Pătrunjel, coriandru, rozmarin, busuioc sau chiar și mentă, toate pot fi utilizate pentru această metodă.

Simplu și gustos! Iată cum câteva tehnici ușoare care au la bază ingrediente comune aflate la dispoziția oricui pot transforma mâncărurile pe care le gătim în adevărate opere de artă pentru papilele gustative.

Mai Multe

More article