Poveşti de binePoveşti cu mâncareLegume și fructe proaspete mai mult timp – mici trucuri de urmat

Legume și fructe proaspete mai mult timp – mici trucuri de urmat

Zilele călduroase de vară, temperaturile ridicate și dorința continuă de a ne răcori prin orice mijloace au devenit de ceva vreme o normalitate. În aceste condiții este extrem de important să rămânem hidratați și să fim puțin mai atenți la ceea ce alegem să mâncăm. Fructele și legumele românești le găsim acum la tot pasul, iar salatele proaspete și savuroase par a fi una dinte cele mai bune alegeri pentru a combate arșița.

Însă dacă nu suntem atenți, căldura poate pune rapid stăpânire pe legumele sau fructele pe care tocmai ce le-am cumpărat, iar în final, le poate altera. Noroc cu frigiderul care le salvează mereu, dar, ceea ce puțini cunosc, sunt micile trucuri care pot prelungi și mai mult prospețimea produselor.

Pentru început ar trebui să avem mare grijă încă din momentul achiziției. Spre exemplu, alegerea salatei în funcție de culoarea frunzelor este extrem de importantă pentru a ne bucura de prospețimea ei pentru o perioadă lungă de timp. Indiferent de sortiment, salata ar trebui să nu aibă frunze gălbui sau pătate; acesta este primul semn care indică faptul că nu mai e chiar atât de proaspătă pe cât ne așteptăm, iar în frigiderul de acasă nu va mai rezista foarte mult. Un alt secret pe care îl putem folosi în momentul în care cumpărăm fructe sau legume este să le cântărim „la mână”. Ar trebui să dea impresia că sunt grele, lucru raportat la dimensiunea sau volumul lor. Greutatea indică faptul că sunt proaspete și că încă nu a început apa să se evapore prin simplul fapt că au stat un timp îndelungat pe rafturi sau pe tarabele din piețe.

Apoi, ajunși acasă cu fructele și legumele proaspete, pentru a le menține caracteristicile (atât organoleptice, cât și nutritive) este esențială păstrarea lor în cele mai bune condiții. Să înțelegem triada temperatură – etilenă – spațiu aerisit. Majoritatea dintre ele se păstrează mai bine la temperaturi scăzute, însă dacă vorbim despre cartofi, ceapă sau usturoi de exemplu este de preferat să le ținem la temperatura camerei. Dar etilena? Este un gaz produs de unele fructe sau legume (atenție la banane) care accentuează procesul de maturare a tuturor celorlalte care se regăsesc în jur. Dacă păstrăm varza, broccoli sau orice fel de salată lângă banane sau mere, toată prospețimea lor se va pierde rapid din cauza sensibilității ridicate la etilenă. Iar spațiul aerisit este un factor la fel de important pentru păstrarea optimă și mai exact pentru evitarea apariției condensului. În umezeală se dezvoltă rapid mucegaiuri, în special la aceste temperaturi de vară, care vor altera cu mare plăcere legumele și fructele pe care tocmai le-am achiziționat.

În final, iată cum putem menține prospețimea fructelor și a legumelor urmând doar câțiva pași simpli. Datorită faptului că după recoltare acestea încă respiră, adică au loc diferite procese de maturare care sunt accentuate de factori precum temperaturi ridicate sau prezența etilenei în jurul lor, este bine de știut cum putem limita acest lucru. Nimănui nu-i plac roșiile, morcovii sau frunzele de salată moi sau lipsite de culoare. Și chiar dacă timpul a trecut peste ele, chiar dacă nu se mai pretează neapărat pentru salatele proaspete și aromate, nu uitați că mereu există o soluție pentru a le folosi chiar și așa.

Mai Multe

More article