Poveşti de binePoveşti cu mâncareCombaterea stresului prin alimentație. O altă abordare

Combaterea stresului prin alimentație. O altă abordare

Stresul reprezintă în prezent o problemă cu care majoritatea oamenilor se confruntă fie doar în anumite perioade, fie conviețuiesc zi de zi. Studiile arată că în România pentru mai mult de jumătate din populație principalul factor stresant este incertitudinea financiară. Stresul afectează pe oricine în mod profund și are efecte nedorite asupra cogniției. Cu toate acestea, chiar dacă finanțele par a fi o problemă greu de gestionat, veți afla în continuare cum alimentele care nu ar trebui să lipsească din coșul de cumpărături pot ține deoparte stresul cotidian… și totodată, sunt prietenoase cu bugetul.

În linii mari, experții din domeniu recomandă urmarea câtorva pași simpli. Introducem anumite categorii de alimente în dietă, evităm altele, iar în final, după ce perseverența se va transforma în obișnuință, zilele vor fi mai însorite, iar stresul aproape că va fi dat uitării.

Este incredibil și fascinant în același timp cum anumite alimente de bază, disponibile oricui, conțin componente pe care natura ni le pune la dispoziție pentru a ne ajuta mintea să contemple asupra lucrurilor care contează și să țină deoparte stresul.

Spre exemplu, fibrele din fructele și legumele crude au un impact semnificativ asupra digestiei și susțin microbiota intestinală. Numeroase studii au demonstrat că un tranzit intestinal care funcționează corect reduce simptomele de anxietate cu care multe persoane se confruntă în fiecare zi. Alegerile potrivite raportate la substanțele nutritive pe care le consumăm vor avea ca finalitate transmiterea unei senzații de calm și relaxare spre mintea noastră. Cu cât numărul bacteriilor bune pentru organism este mai mare și mai diversificat în intestin, cu atât mai mult vom beneficia de substanțele indispensabile rezultate în urma acțiunii acestora. De aceea diversificarea dietei cu cât mai multe alimente de calitate, pline de substanțe nutritive, este cel mai simplu și cel mai important pas.

Apoi, dacă pentru combaterea stresului două-trei cupe de înghețată vi se par a fi remediul cel mai bun, este demonstrat că dulciurile nu fac deloc bine. Acestea ar trebui lăsate pe raftul supermarket-urilor. Ce fac micile plăceri nevinovate de fapt? Ne creează pe moment o stare plăcută, însă după ce acțiunea zahărului se termină, persoanele care au de-a face cu stresul se întorc în același punct din care au plecat. Și din nou soluția pare a fi încă două-trei cupe de înghețată. E clar cine are de câștigat aici.

Iar în final, pentru combaterea stresului este foarte importantă odihna. Odihna ne reface fiecare celulă. De aceea, este de preferat să evităm alimentele care ne dau energie în a doua jumătate a zilei. Cafeina sau carbohidrații simpli care „ne reîncarcă bateriile” s-au dovedit a fi cam înșelători și pentru un somn de calitate ar trebui să ne lipsim de ele după o anumită oră (care depinde de organismul fiecăruia dintre noi). A ne găsi alinarea în anumite alimente care au un efect imediat și de scurtă durată asupra psihicului nu este o soluție plauzibilă.

Până data viitoare, nu uitați:

„hrana trebuie să fie nu numai bună de mâncat, ci și să dea de gândit”, Claude Levi-Strauss

Mai Multe

More article