Poveşti de călătorieLa Poarta prin care treceau zmeii

La Poarta prin care treceau zmeii

Putem spune ca sezonul drumețiilor și excursiilor de sfârșit de săptămână a început , așa că nu avem nicio scuză să stăm în casă . Dacă aveți chef de o ieșire chiar și numai pentru o zi la vreo 70 de kilometri de Cluj, atunci vă propun să faceți o tură la  Poarta Zmeilor din comuna Sălciua.

Comuna este prima localitate din județul Alba , pe drumul care leagă orașele Turda de Câmpeni, pe valea Arieșului. Satul în sine este foarte pitoresc și cochet așezat între dealuri dar dacă tot am ajuns până aici, merită să facem efortul de a urca până la Poarta Zmeilor și la Peștera Zmeilor. Ca să ajungem aici, din centrul comunei Sălciua cotim pe un drum comunal asfaltat care traversează Arieșul și continuă spre Pensiunea Subpiatră și Peștera Huda lui Papară. Dar, nu ajungem aici, ci la capătul drumului asfaltat, intrăm pe marcajul cu cruce roșie, pe o potecă printre case, după care trecem un pârâu pe o punte , urcăm pe potecă în zig zag, traversăm o poiana înierbată și , urmărind același marcaj, pătrundem în pădure. De aici e simplu ca bună ziua, fiindca drumul forestier, transformat mai apoi în potecă  ne conduce spre destinația noastră.

După aproximativ o oră de la plecare, ajungem într-o poiență străbătută de un pârâiaș care se prăvale în Arieș formând cascada Șipote, la care putem ajunge coborând o potecă abruptă prin pădure. De aici, din poiană, trebuie să ne testăm condiția fizică fiindcă începem urcușul prin pădure. La început urcarea este lină, apoi, cărarea face  dreapta și urcă pieptiș până pe platoul Bedeleului. După așa un urcuș susținut ne tragem sufletul și continuăm pe poteca marcată din pădure care ne duce spre un balcon amenajat pe buza abruptului Bedeleu, de unde ne scăldăm privirea cu frumusețile care ni se arată- în stânga satul Sălciua prin care șerpuiește râul Arieș, vis a vis vedem în toată splendoarea sa abruptul calcaros al rezervației peisagistice Scărița-Belioara, iar in depărtare se zărește culmea întinsă a Muntelui Mare.

După un binemeritat popas la acest balcon amenajat la marginea hăului, revenim in poteca inițială de unde, o altă potecă la stânga ne duce către destinația noastră de astăzi-Poarta Zmeilor care este un portal imens de piatră, înalt de peste 10 metri și prin care se zărește Valea Arieșului. La baza sa se afla peștera Poarta Zmeilor, de fapt o grotă de circa 100 de metri lungime în care puteți intra dacă aveți o sursă de lumină și haine mai groase.

Legenda Porții Zmeilor spune că în vremuri străvechi pe culmea  respectivă se înălța un castel al Zmeilor iar aceștia furau fete frumoase din sat pe care le duceau în cetate pe vecie. Așa că, după o vreme țăranii au hotărât să nu mai stea cu mâinile în sân și să atace castelul de pe munte, pe care l-au incendiat și au omorât zmeii. Din vechiul castel a mai rămas în picioare doar poarte de intrare, Poarta Zmeilor.

Traseul nu este foarte dificil, dar, e bine să fiți obișnuiți cu drumeția montană și cu urcușul,  trebuie să aveți un minim echipament montan, cu ghete și pelerină în caz de ploaie, haine ușoare și respirante, alimente și apă la voi, fiindcă traseul dus-întors dureaza circa 4-5 ore. Eu am făcut această drumeție de câteva ori și de fiecare dată peisajul m-a uimit cu frumusețea sa, diferită de la anotimp la anotimp.

Dan Izvoreanu

Ultimele postari ale lui Daniel Rohianu (vezi toate)

Mai Multe

More article