Poveşti de călătorieA Coruña – locul unde oceanul îți stă la picioare

A Coruña – locul unde oceanul îți stă la picioare

Indiferent dacă este zi sau noapte, în inima Galiciei mereu găsești un ambient de petrecere. Este un oraș menit să fie luat la picior….cu plaje în plin centrul, cu terase pline și cu o gastronomie impresionantă. Trebuie să recunosc, ador călătoriile gastronomice.

Locuitorii A Coruniei sunt renumiți pentru calitatea de viață. Curioasă, m-am așezat la o terasă și am început să observ.

Este un oraș în care cu greu te poți plictisi, mai ales dacă ai o bună companie.

Este unul dintre orașele Spaniei cu deschidere la Oceanul Atlantic, iar oamenii pe cât sunt de deschiși, pe atât sunt de diferiți. Deși limba spaniolă este general valabilă, au propiul dialect, asa numitul gallego, o amestecătură de spaniolă cu portugheză.

Una dintre experiențele de neuitat esteTurnul lui Hercule, unicul far construit de romani care încă este funcțional, dar impunător și cochet.

 

Odată ce începi să urci pasarela care te conduce înspre el, ai impresia că te transpui într-o poveste cu comori și pirați, chiar dacă aceștia au apărut cu mulți ani după ce romanii au construit farul de care vă spuneam. Construcția a fost ridicată la începutul celui de al doilea secol, de către arhictectul Cayo Sevio Lupo și renovat în anul 1791 de către inginerii E. Giannini și J. Elejalde.

Sunt multe legendele care spun istoria farului. Împrejurimile lui sunt spectaculoase. De la ferestre poți vedea natura sălbatică, neatinsă chiar dacă este extrem de aproape de centrul orașului.

De la Turn, am pornit înspre Meca Surfărilor, așa se numește Plaja Riazor. Datorită valurilor create de vânturile Coruniei, această plajă este paradisul iubitorilor surf și de aceea, odată cu venirea căldurii, suprafața nisipului devine neîncăpătoare pentru cei din A Coruna.

Fără să vrei, peisajul te fură și parcurgi, inconștient, kilometri întregi. În centrul orașului, terasele și restaurantele te ademenesc, nu neapărat cu aspectul lor, ci, mai degrabă cu mirosurile îmbietoare.

Deși sunt o gurmandă, după-masa am ales să o petrecem pe malul oceanului. Așa fac fetele cuminți. În următoarele zile am optat pentru restaurantele mici, de familie, căci mereu în ele găsești cele mai gustoase mâncăruri.

Am primit ce am așteptat și asta se întâmplă rar în excursii prin străinătate. Chiar dacă la începutul călătoriei eram fixată pe fructele de mare, uneori mi-a fost greu să decid ce fel să aleg. Surprinzător, aici restaurantele nu au meniuri. Așa că, dacă vreodată vizitati Galicia, plănuiți de acasă ce doriți să mâncați, dar lăsați puțin loc și pentru surprize. Bucătarii vă vor uimi cu rețetele locale. 

Seara nu stai în casă, ci ieși la plimbare. Mai tot timpul, vremea se răcește, însă pe străzile micuțe, pline de oameni ieșiți să mănânce și să petreacă vremea în oras, nu simți altceva decât energie și vitalitate.

Sunt momente în care nu mai contează cât ești de obosit. Tot ce îți dorești este să te plimbi, să te așezi la prima terasă liberă și, cu un pahar de vin alături, să privești mulțimea de oameni veseli, zâmbăreți și cu chef de viață.

Palatul municipal, piața centrală, muzeele și portul o să vă încânte. Dacă dorești să cunoști A Coruna așa cum este ea, ai nevoie de timp, mușchi la gambe pentru plimbările lungi și doar o mică doză de curiozitate. 

 

Mai Multe

More article