Other web storiesLa plimbare prin Ljubljana

La plimbare prin Ljubljana

Slovenia este o țară eminamente turistică, o combinație  seducătoare între Transilvania, Austria și Italia. O țară despre care am mai vorbit și în care mă întorc întotdeauna cu plăcere.

Prin umare, dacă țara este frumoasă, nici capitala nu poate fi urâtă. După acest principiu m-am ghidat atunci când, în a 3-a excursie în Slovenia am decis că e timpul să vizitez și capitala-micul și cochetul oraș Ljubljana.

Și nu m-am înșelat deloc. Deși este un oraș mic, cu circa 280.000 de locuitori, Ljubljiana își întâmpină turiștii cu ospitalitate, clădiri fascinante, străzi medievale și restaurante cochete.

Dacă ești iute de picior , o zi îți ajunge să vizitezi principalele atracții  ale orașului. Centrul vechi este destul de mic și se întinde de-a lungul râului  Ljubljanica, afluent al râului Sava, la rândul său afluent al Dunării.

În centrul vechi nu poți să nu remarci Podul Triplu – Tromostovje – a fost creat de Jože Plečnik și constă în trei poduri separate, alăturate. Podul Tromostovje leagă Piața Prešeren de centrul istoric Ljubljana. Cele două poduri pietonale au fost adăugate podului inițial în anii 1929 – 1932 și astfel construcția a devenit un reper arhitectural important al orașului.

De asemenea, dacă ajungi la Ljubljana, trebuie să vezi neapărat , Podul Dragonului – Zmajski Most – a fost creat de Jurij Zainovich și terminat în anul 1901. Podul este „păzit” de patru dragoni din metal în stil art nouveau, inspirați din blazonul orașului Ljubljana.

Ca și în alte orașe europene medievale, centrul este străjuit de  Castelul medieval Ljubljana – Ljubljanski grad – care se află pe vârful unui deal ce domină centrul orașului. Castelul de astăzi datează din anii 1485 – 1495, însă aici au existat fortificații din timpuri celtice și romane. Potrivit legendei, dragonul ucis de Sf. Gheorghe sălășluia sub dealul pe care se află castelul Ljubljana. Merită efortul de a urca până aici pentru că panorama de la castel este absolut uimitoare și se întinde până departe, spre munții Triglav.

Dar dacă tot ai ajuns la Ljubljana, gustă din preparatele culinare tradiționale slovene care te îmbie la restaurantele din zona centrală. Prețurile sunt accesibile oricărui buzunar iar berea artizanală locală este o desfătare, mai ales în zilele însorite de vară.

Acum gata cu poveștile, haideți să vedeți și pozele:

Text și foto Daniel Rohianu – WebStory Traveler

Ultimele postari ale lui Daniel Rohianu (vezi toate)

Mai Multe

More article