Other web storiesLa mare în Slovenia

La mare în Slovenia

Slovenia este cunoscută ca una dintre cele mai verzi țări ale Europei, asta și din cauză că este o țară montană dar și pentru că plouă foarte mult. Este cunoscută de asemenea pentru semeții munți Triglav, pentru cascadele sale și pentru peștera Postojna – cea mai lungă peșteră din Europa și după unii, cea mai frumoasă.

Puțini știu  însă că Slovenia are și litoral. O îngustă ieșire la mare, o fâșie de vreo 40 de km înghesuită între Croația și Italia. Însă, această fâșie, așa mică cum este, ascunde adevărate bijuterii medievale. Una dintre aceste bijuterii este micul oraș Piran.

Când spun mic mă refer la faptul că Piran-ul se află pe o limbă a țărmului iar orașul este construit în genul cetăților din Croația sau Italia, cu străduțe foarte înguste și un port cochet. Tocmai din acest motiv este interzisă intrarea mașinilor în oraș iar la intrare sunt amenajate parcări spațioase unde trebui să-ți lași mașina cât timp vizitezi orașul care chiar merită vizitat,  iar un tur complet nu durează mai mult de 3-4 ore. Odată ajuns în oraș te întâmpină piațeta largă mărginită de clădiri istorice superbe și terase unde poți savura o cafea sau o înghețată.

Orașul Piran își merită pe deplin denumirea de „perlă a litoralului sloven’’. În ultimii ani a devenit o atracție turistică foarte importantă în Slovenia.   Piran  s-a aflat mulți ani sub ocupația Imperiului Venețian   iar  acest lucru și-a pus amprenta  asupra arhitecturii clădirilor de aici , dar și asupra oamenilor, pentru că în oraș se vorbește  slovena dar și italiana. Ca o curiozitate, în Piran  a funcționat primul troliebuz din Balcani încă din anul 1909,  iar aici s-a născut Giuseppe Tartini, marele violinist si compozitor.

Dacă vizitezi Piranul e obligatoriu să urci până la biserica impunătoare care străjuiește orașul pe deal. Din turnul de lângă biserică, de pe o scară de lemn îngustă, poți admira o panoramă suberbă asupra orașului dar și asupra țărmului Adriatic, până spre Trieste, orașul din Italia aflat la a circa 40 de km de Piran.

Și dacă ajungeți vara și vreți să faceți baie și plajă, la doar 5 km se află stațiunea Portoroz, o altă atracție importantă a micului litoral sloven.

 

Dan Izvoreanu

Ultimele postari ale lui Daniel Rohianu (vezi toate)

Mai Multe

More article