Cofetăriile sunt spațiile urbane, cele mai iubite ale copilăriei, iar cele mai cunoscute astfel de localuri din Cluj, în perioada comunistă, trezesc azi, nostalgii dulci.
Una dintre cele mai cunoscute și apreciate cofetării era Cofetăria Verde, de pe strada Memorandumului (actualul Memo 10). Aici, rectorul Universității, Constantin Daicoviciu, servea în fiecare dimineață cafeaua, cu un pahar de coniac. Se spune că o simpatiza pe șefa cofetăriei. Mai târziu, localul a primit numele „Silvia”, pentru a o recompensa pe doamna respectivă pentru anii de activitate.
Cofetăria Primăvara de pe Bulevardul Eroilor, pe locul actualei Biserici ortodoxe Schimbarea la Față, era singura care avea terasă deschisă în perioada caldă. Grădina era compartimentată în separeuri. Aici s-a servit pentru prima dată în Cluj, oranjadă cu pai.
La Cofetăria Moca din Blocul Republica se putea servi o delicioasă cafea cu frișcă și câteva specialități de cafea preferate de împătimiții licorii negre.
Cofetăria Carpați din Piața Unirii a fost înființată pe locul unui restaurant modest, Pelișor.
Croco era frecventată în special de studenți, fiind situată la parterul blocului aflat vizavi de Casa Studenților. Exista chiar și o vorbă printre tineri: „Ne vedem la Croco!”.
Cofetăria Tineretului de pe Strada Universității, supranumită Arizona, era frecventată de lumea boemă a Clujului, de poeți și scriitori, fiind în apropierea redacției Revistei Tribuna.
O cofetărie fără pretenții era, Trandafirul, aflată pe Strada Napoca.
Cofetăria Monica din Piața Cipariu atrăgea locuitorii din zona respectivă.
Cofetăria Opera situată pe colțul dintre Bulevardul Eroilor și Piața Ștefan cel Mare și-a primit numele datorită apropierii de clădirea Operei Române.
Cofetăriile aveau aceleași prăjituri: doboș, cremeș, ișler, spumoasă, savarină, mignon ori ruladă cu frișcă, deoarece erau toate produse la același laborator care le distribuia în tot orașul, cu o motoretă specială. Inițial, în cofetării se serveau alături de băuturi răcoritoare (oranjadă, citronadă, iar din anii ‘70 și Pepsi) și băuturi digestive (coniac, lichior), și se putea chiar și fuma, dar alcoolul și fumatul au fost interzise ulterior în astfel de localuri frecventate cu predilecție de copii.
Înghețata era una dintre atracțiile verii în cofetării, iar la cerere, se servea cu multă frișcă.
Prețurile erau foarte accesibile, o prăjitură constând între 1 și 3 lei.
Duminica, familiile ieșeau la plimbare, și era un obicei să se intre cu copiii la o prăjitură într-o cofetărie. Totodată, pentru orice cuplu care se înfiripa, invitația la cofetărie era inevitabilă.
Croco și Cofetăria Verde aveau fotolii și cele mai multe dintre ele erau dotate cu mese al căror blat erau din marmură.
Surse info + foto: Asociația Clujul de Altădată // Arhiva Minerva.
- Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat de Florin Olari - 14 nov. 2024
- Biblioteca Academiei, sipetul comorilor de pe strada Kogălniceanu - 14 oct. 2024
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024