Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariImaginația infinită a infractorilor

Imaginația infinită a infractorilor

Inaugurăm azi rubrica lui Traian Morar:”Povești de viață adunate după 30 de ani în uniformă”. Au fost ani intenși în care a adunat povești de viață dar și o bogată experiență profesională. O experiență profesională care îi permite să aducă în fața publicului povești de viață adunate/trăite,  povești cu oameni, povești despre oameni. 

Imaginația infractorilor când vor să scape de bunurile „corp delict” este infinită

Într-o bună zi, la dispecerat o voce feminină anunța un furt din locuință. Un furt comis prin metoda „Bună ziua”. Metoda asta este cea mai banală și simplă. Autorii încearcă ușile locuințelor, intră în apartamente de regulă și iau rapid ce le pică în mână. Numele metodei vine de la faptul că dacă erau surprinși de proprietari, dădeau „civilizat”: „Bună ziua” își cereau scuze pentru că, „au greșit apartamentul”. În fine, detalii tehnice, nu vreau să vă obosesc cu astea.

Așadar, este anunțat furtul din locuință, semnalmentele autoarelor și în scurt timp, o patrulă auto le depistează și le aduce la secție. Prejudiciul era un telefon mobil. La secție, autoarele, nimic, mormânt. Nu știu, nu au văzut, nu au furat nici nu au fost măcar pe acolo. Pe scurt, NU și NU. Asta până au fost chemați sectoriștii.

Sectoriștii preiau ancheta. Ghiță colegul care a preluat cazul era cu o colegă, Andreea, tânără fără prea multă experiență, însă o fată isteață, cu mult bun simț și chiar dornică să învețe tainele muncii ăsteia. Muncii de polițist zic.

Cum suspectele „iereau” două, sunt separate și în scurt timp, una dintre „iele” cedează în fața argumentelor anchetatorilor și spune că telefonul este la „cealalaltă”. Aia, mai versată, NU și NU. Aici a trebuit să ia ancheta pe cont propriu cumva Andreea. Adică, Ghiță NU putea să o percheziționeze pe suspectă. Așa „merge treburile” astea, femeia este pecheziționată de o femeie, bărbatul de bărbat. Unii ar zice că nu e echitabil dar legea e lege.

Intră așadar Andreea cu suspecta. Percheziție corporală, însă nimic. Iese derutată cumva și îi spune lui Ghiță că nu este telefonul. Nu se poate măi Andreea, trebuie să fie la ea. O percheziționezi din nou. Trebuie să fie la ea. Andreea reia procedura, complet, întoarce hainele suspectei pe dos și  … NIMIC. De ciudă o lacrimă îi curgea pe obraz.

Ghiță discutând cu cea de-a doua, află că telefonul este una cu suspecta. Adică cum ar veni, nu era la ea ci făcea, ca să mă exprim așa, parte din ea. Ghiță îi dă informația Andreei. „Și cum să îl scot?, întreabă ea. Ghiță îi sugerează să o pună să sară pe vârfurile picioarelor și cu picioarele depărtate. Încercați să vă imaginați în pielea celor doi polițiști. Ghiță un polițist rodat, Andreea o fată tânără, aflată la începutul carierei, în plus timidă vorbind despre cum să despartă suspecta de telefonul furat, telefon făcut „una cu suspecta”.

Andreea reintră în cameră suspecta și într-un final îi comunică lui Ghiță, ușurată și victorioasă totodată: „a căzut”. Telefonul a fost ambalat apoi într-un șervețel, apoi într-un alt șervețel, ulterior într-o pungă și în final în altă pungă. Asta din urmă la cererea părții vătămate care urmărită apoi de ochii iscoditori ai polițiștilor sectiei, după ce a plecat de la secție cu telefonul  l-a aruncat cu un gest scurt peste un gard în grădina unei case din cartierul,  … ați ghicit, Gruia.

Imaginația infractorilor când vor să scape de bunurile „corp delict” este infinită.

 

Traian Morar

*  *  *  *  *

În 14 ianuarie 2020, fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj Traian MORAR a decis să spună „adio arme” după 30 de ani de carieră în care a îmbrăcat două uniforme albastre,  cea a Aviației Militare Române și cea a Poliției Române.

Au fost 30 de de ani în care a iubit cele două uniforme și instituțiile pe care le reprezentau deopotrivă.

A iubit și respectat OAMENII, LEGEA ȘI UNIFORMA deopotrivă.

Au fost ani intenși în care a adunat povești de viață dar și o bogată experiență profesională. O experiență profesională care îi permite să aducă în fața publicului povești de viață adunate/trăite,  povești cu oameni, povești despre oameni.

Mai Multe

More article