Poveşti de binePoveşti cu mâncareGelato în inima munților Alpi

Gelato în inima munților Alpi

Această poveste dulce începe într-o mică comună aflată în munții Alpi, între granița Italiei cu cea a Elveției. Aici își are așezământul o fabrică de produse lactate, Latteria di Livigno, care pe lângă clasicele produse (iaurt, brânzeturi sau lapte) produce gelato pe tot parcursul anului; un preparat răcoritor consumat în special vara și mai puțin iarna.

Deși la început credeam că este doar o strategie de marketing bine gândită, într-adevăr acest desert produs din lapte de la km 0 are cu totul altă aromă. Cu o istorie de aproape 70 de ani, mica fabrică la început a fost doar o cooperativă, apoi a urmat să se extindă păstrând aceeași filosofie, de a utiliza ca materie primă doar lapte provenit de la fermele locale. Astfel, desertul fabricat aici este în adevăratul sens al cuvântului, special.

La poalele munților, sub pistele de schi și la temperaturi sub 0°C, oricât de mare ar fi porția de gelato, clienții au timp să savureze desertul, fără a se gândi că se va topi sub razele soarelui. Recomandarea lor, fior di latte (un sortiment care nu este aromatizat cu alte ingrediente și reprezintă baza producției de gelato; astfel se poate simți aroma laptelui din care este fabricat) și iaurt (producție proprie). Bineînțeles că am ales această recomandare și… am fost surprins.

Latteria di Livigno are ca scop promovarea și dezvoltarea economiei montane. Mici producători de lapte au reușit să dea viață unei cooperative specializată în produse locale și nu numai. Gustul laptelui care provine de la vaci crescute în aer liber, pe pășunile montane, necontaminate, este unic. La fel și produsele care se fabrică aici: brânzeturi, iaurt și nu în ultimul rând, gelato. Este un loc în care omul, tehnologia și natura se îmbină perfect. Utilaje de ultimă generație în mijlocul munților și promovarea unei economii sustenabile sunt cartea de vizită a acestei fabrici.

Gurmanzii, iubitorii sporturilor de iarnă sau gurmanzii iubitori de sporturi de iarnă trebuie neapărat să facă o vizită fabricii de lapte și să se delecteze cu un gelato la poalele pistelor de schi. Iarna abia a început și încă este timp pentru o scurtă vacanță la munte, departe de aglomerația din oraș. Având în vedere că noul an aproape a sosit, poate veți adăuga acest loc minunat pe lista lucrurilor „de făcut” în 2020. Eu am făcut-o deja…

Mai Multe

More article