Se spune că fie ne naștem cu talentul și pasiunea pentru a găti, fie nu. Cu toate acestea, anumite perioade din viața noastră ne schimbă unele obiceiuri sau uzanțe, iar astfel, la un moment dat, poate vom fi puși în situația de a face lucruri care nu sunt neapărat pe placul nostru. La capitolul gătit, chiar dacă unii dintre noi simt că pur și simplu nu au nicio satisfacție după orele în șir petrecute în bucătărie, există câțiva pași pentru a face mai ușoară această mică povară.
Sunt foarte multe motivele pentru care unele persoane aleg să stea departe de bucătărie, la fel cum există multe motive pentru alții de a se apuca de gătit, pasiunea lor, imediat ce se reîntorc acasă. Dar de ce lumea se împarte în general în aceste două mari categorii? Lipsa timpului, o experiență anterioară neplăcută în bucătărie sau un spațiu prea mic, stres sau oboseală, o familie cu membri mofturoși, toate sunt motive pentru ca o persoană să își dorească să nu gătească. Pe de altă parte, beneficiile pentru sănătate, economiile care se fac, starea de relaxare și nu în ultimul rând pasiunea sunt principalii factori care îi satisfac în final pe cei aleg să gătească din plăcere.
Dar totuși, ce se poate face pentru a transforma această sarcină, uneori neplăcută, într-o adevărată încântare?
Găsirea motivației este cea mai importantă. Poate că vrem să trăim o viață mai sănătoasă, să alegem cu atenție materia primă pe care urmează să o gătim sau să eliminăm pe cât de mult posibil alimentele ultra-procesate care pot fi achiziționate cu ușurință din magazine. Sau poate că dorim să reunim membrii familiei, la masă, de cât mai multe ori. Din nou, cea mai importantă este motivația personală.
Apoi, lucrurile trebuie să decurgă lent. O persoană care își dorește să gătească va începe mereu cu lucruri simple, cu rețete ușoare care în final aduc o satisfacție enormă. Astfel, se poate experimenta, nu costă mult, iar timpul alocat este destul de mic. Mai mult decât atât, prin aceste rețete fiecare persoană poate învăța procesele de bază care au loc în bucătărie, iar odată înțelese, totul va decurge de la sine. Însă trebuie timp, iar fiecare pas înainte va fi făcut doar atunci când îi va veni momentul.
Apar întrebări pe parcurs? Nicio problemă, noroc cu cantitatea nelimitată de informații de care dispunem cu ajutorul internetului. Există o mulțime de filmulețe și cărți care pot învăța pe oricine bazele și secretele gastronomiei. Este un domeniu care va fi descoperit mereu. Și nu, nu e nevoie de o grămadă de echipamente costisitoare pentru a găti. Se pot realiza lucruri minunate, savuroase și gustoase doar cu ustensilele de bază din bucătărie și cu puțină voință.
La final, împărțirea sarcinilor între membrii familiei este și ea recomandată pentru a transforma gătitul într-o plăcere. Fiecare va trebui să își îndeplinească responsabilitatea, iar de îndată ce mâncarea ajunge în farfurii toată lumea va fi satisfăcută datorită contribuției pe care au avut-o. Este totodată și un bun prilej de a sta împreună și de a-i pregăti pe cei mici pentru viitor.
Acestea fiind spuse, transformare gătitului dintr-o povară într-o plăcere nu este grea. Pașii sunt simpli, iar motivația e cea mai importantă. Fără ea, micile probleme care se ivesc mereu în bucătărie sau unele scuze care apar pentru a nu găti vor încerca oricând să pună piedici celor care doresc să facă această schimbare.
Și nu uitați, este o schimbare care merită făcută!
- Începe Cluj Symphony Experience! Festivalul se muta la Sala Polivalenta - 2 oct. 2024
- Cum alegem corect pâinea pe care o cumpărăm - 30 sept. 2024
- Culori și arome pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă - 16 sept. 2024