Poveşti de binePoveşti cu mâncareCum a influențat Regina Elisabeta a II-a cultura gastronomică?

Cum a influențat Regina Elisabeta a II-a cultura gastronomică?

În toți cei 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta a II-a a fost un simbol în lumea întreagă. A
fost adorată de poporul britanic pentru calitățile și valorile sale, iar în timp, popularitatea pe
care a dobândit-o a făcut să devină un model pentru întreg mapamondul; un model și în
cultura gastronomică englezească alături de cea internațională.
Preparatele culinare regale gătite din ingrediente proaspete, de calitate, atent alese, au fost
mereu evidențiate în rândul britanicilor. Mai mult decât atât, o carte în care ne sunt
împărtășite mici secrete, povești, tehnici și rețete special concepute pentru Familia Regală
Britanică a fost publicată cu câțiva ani în urmă pentru a aduce mai aproape de cititori o mică
parte din monarhie.
Contrar așteptărilor, meniul de zi cu zi al Reginei Elisabeta era unul destul de simplu,
echilibrat și foarte bine gândit. Cu toate acestea, usturoiul și ceapa nu erau deloc pe placul
ei, fapt pentru care bucătarii trebuiau să folosească alte metode pentru a aduce savoare
preparatelor. În schimb, somonul, fursecurile fragede și deserturile au fost mereu preferate.

Însă, cum au influențat obiceiurile Reginei Elisabeta cultura gastronomică a Marii Britanii și
tendințele internaționale?

În primul rând, preferința acesteia pentru inconfundabila aromă a bergamotei au făcut din
celebrul amestec de ceai negru Earl Grey un etalon în rândul infuziilor. Fiecare zi era
începută alături de o cană din acest sortiment de ceai cu lapte, fără zahăr, iar astfel, a
devenit cunoscut pe toate continentele.

La nivel global, Earl Grey este pe locul 5 în rândul
celor mai consumate ceaiuri, iar aroma unică este mereu comparată cu regalitatea.
Apoi, un alt preparat care a devenit rapid celebru în rândul populației britanice a fost mini
sandwich-ul servit la ceaiul de după-masă.

Principalul scop al acestei gustări ușoare era de a umple golul dintre prânz și cină, iar rețeta pentru prepararea ei trebuia respectată întocmai.
Rețetă pentru un sandwich? Da! Acesta a ajuns faimos pentru faptul că doar miezul pufos al
feliei de pâine putea fi folosit. Coaja trebuia tăiată. Bineînțeles, regina avea și un sortiment
preferat: somon afumat cu cremă de brânză. Vi se pare familiar?

Tot datorită ei a devenit cunoscut și un principiu care spunea: dimineața să mâncați ca un
rege, la prânz, ca un prinț, iar la cină, ca un cerșetor.
Adică un mic dejun copios, un prânz
echilibrat și o cină ușoară. Urmând această dietă, Regina Elisabeta prefera seara să consume
preparate din carne de vânat sau pește, bogate în proteine și cu un conținut foarte scăzut de
grăsimi. De cele mai multe ori seara nu consuma cartofi sau paste, însă lăsa mereu loc
pentru un mic desert.

Mai mult, un aspect important este faptul că nu a spus niciodată direct unei persoane că nu
i-a plăcut o masă. În schimb, lăsa un mic mesaj scris pentru bucătari, într-un carnețel, în care
preciza că nu vrea să i se mai gătească preparatul respectiv.
În final, trebuie precizat și faptul că regina respecta cu strictețe mesele din timpul zilei: micul
dejun, prânzul, ceaiul cu gustarea de după-masă și cina. În plus, a fost un adevărat fan al deserturilor (le consuma mereu), iar dintre toate, ciocolata era pe primul loc.

Poate că dieta a fost într-adevăr parte a longevității Reginei Elisabeta.

Mai Multe

More article