Suntem așteptați din nou cu brațele deschise de către comunitatea din Vultureni la Festivalul Silvoiței. Este al IV-lea an în care toți cei de la oraș pot savura bucuria vieții trăită la sat în timp ce prunele fierb încet pentru ca, în final, silvoița să ne încânte papilele gustative.
Povestea festivalului începe în inima localnicilor din Comuna Vultureni, oameni dornici să ofere tot ce-i mai bun tuturor celor care vor să se alăture. Pe lângă faptul că este sezonul prunelor, prepararea silvoiței înseamnă adunarea întregii familii în jurul focului care încălzește domol ceaunul… și sufletele.
Admirația noastră pentru persoanele care prin ceea ce fac schimbă în bine societatea ne-a făcut să aducem în prim-plan acest eveniment. Anca Milchiș este implicată în organizarea celor mai speciale zile pentru comunitatea din Vultureni și ne-a povestit totul, în detaliu. Iată, așadar, câteva lucruri impresionante din spatele Festivalului Silvoiței:
Pentru început, organizarea presupune extrem de multă muncă și implicare. „Este nevoie de obținerea de avize și autorizații, de contractarea de furnizori de servicii de pază, toalete, ambulanță, corturi. Este nevoie de amenajarea terenului pentru eveniment și a parcărilor – cosit, împrejmuit, semnalizare. În ceea ce privește producătorii, avem întâlniri regulate pentru pregătirea evenimentului și căutăm permanent resurse în cadrul comunei (de la baloți de paie, până la artiști care locuiesc aici și pot susține anumite activități).”
Mai mult decât atât, încă de la prima ediție, Festivalul Silvoiței a fost privit de către localnici cu ochi buni – o ocazie nemaipomenită de a deveni cunoscuți micii producători din zonă. „Vârstnicii care au copii privesc evenimentul cu entuziasm prin ochii nepoților care abia așteaptă Festivalul Silvoiței. Pe de altă parte, localnicii care iau parte ca producători la eveniment sunt cei mai entuziaști, indiferent de vârstă. Este minunat să vedem cum lucrează la unele standuri chiar și câte trei generații pentru a prepara silvoiță sau pentru a servi vizitatorii cu bucate alese.” De asemenea, toți localnicii au reușit să se adapteze și să construiască bazele unei comunități solide. Astfel, în ceea ce privește festivalul, „cei mai tineri văd evenimentul și existența Asociației La Vultureni ca pe o oportunitate și se orientează rapid pregătind etichete, căutând metode să se autorizeze, stabilind contacte cu orășenii pentru a-i invita în gospodăria lor cu speranța de a crește în timp mici afaceri din care să se susțină. Cei care sunt puțin mai în vârstă preiau din mers și învață de la ceilalți, cer ajutorul și aplică rapid sfaturile primite.”
Să nu uităm, de altfel, că Festivalul Silvoiței este un eveniment extrem de îndrăgit și de copii. Organizatorii pregătesc pentru aceștia o mulțime de activități, jocuri și întreceri dedicate în special celor care trăiesc la oraș cu scopul de a petrece cât mai mult timp în aer liber. „Copiii se bucură de toate lucrurile care oferă distracție: baloți pe care pot alerga, materialele diverse cu care se pot juca sau atelierele creative în aer liber. Atât fetița mea de opt ani, cât și copiii prietenilor, așteaptă evenimentul cu nerăbdare. Ba chiar, o prietenă spunea că o zi întreagă copiii ei nu s-au plictisit. Este extrem de sănătos să petrecem timp în aer liber, iar diferența dintre comportamentul copiilor afară, față de comportamentul în spații închise, este una majoră. În aer liber cei mici pot să strige în voie, să sară, să alerge, să exploreze materiale diverse – crengi, pământ, fire de iarbă. În cadrul Festivalului Silvoiței am amplificat prezența unor elemente de joacă potrivite pentru mediul exterior. Am pregătit baloți așezați unul lângă altul pentru alergat, am adus nisip, pietre, bucăți de lemne, coceni de porumb și fân. Am luat mai multe jocuri și am pregătit concursuri.”
Cei care vor trece pragul festivalului și în acest an vor avea ocazia să întâlnească o mulțime de producători locali printre care se numără: Vero Vita House (o afacere de familie care se ocupă cu procesarea ciupercilor din flora spontană – au produse extrem de gustoase), Pe foc de lemne (prepară zacuscă delicioasă și preiau comenzi pentru vinete coapte pentru iarnă și alte preparate), Familia Boancă (îngrijesc mai mult de 1000 de oi și ocazional primesc în gospodăria lor oaspeți la un balmoș), Transilvania Ranch (cresc pui direct pe iarbă, în mediu natural, fără antibiotice și hormoni de creștere, după ciclul natural zi-noapte) sau Colina Farms (o afacere ceva mai mare, dar cu un rol esențial în amenajarea și pregătirea festivalului).
Pentru a concluziona, organizatorii caracterizează comunitatea din Vultureni cu cele mai frumoase cuvinte: „oameni harnici și sufletiști, cu spirit antreprenorial, dar, mai ales, dornici să servească mâncare cu gust, sănătoasă, și nu «droguri» cum spunea un membru al asociației. Comunitatea din Vultureni este puțin atipică față de alte comunități rurale datorită artiștilor care s-au mutat în comună. Sculptori, pictori, ceramiști, fotografi, locuiesc la sat și aduc un plus de valoare comunității și evenimentelor organizate.” Iar cei care doresc să se mute de la oraș la sat trebuie să știe că aici este locul în care „timpul curge mai încet, stimulii sunt mai puțini decât la oraș, însă casa și grădina cer constant implicare fizică din care este numai de câștigat.”
(sursă foto: www.facebook.com/VultureniDeCluj)
- Cum se ascultă muzica la Jazz in the Park - 1 sept. 2024
- Cymande: de pe ecranele cinematografelor, la Jazz in the Park - 31 aug. 2024
- Zeci de experiențe muzicale unice de neratat la Cluj Symphony Experience - 27 aug. 2024