Poveşti din ClujClujul vintageFabrica de Pensule – de la păr de veveriță și bursuc, la...

Fabrica de Pensule – de la păr de veveriță și bursuc, la spațiu cultural

Primele pensule, adică dispozitive din fibre naturale introduse într-un mâner, au fost folosite încă din paleolitic, picturile rupestre (din Altamira, Spania și Périgord, Franța) în care s-a utilizat pigment distribuit cu ajutorul pensulei, fiind dovada existenței acestui instrument.

Originea Fabricii de Pensule a Clujului se află în micul atelier particular aflat pe strada Donath, în cartierul Grigorescu. După ce producția a luat amploare, atelierul a fost transferat în zona industrială, pe strada Barbusse, astfel că inclusiv la începutul anilor ’70, mai existau printre muncitoare, vechi angajate ale atelierului de pensule.

Întreprinderea de Pensule era structurată pe mai multe secții de producție: tâmplărie, mase plastice, vopsitorie și asamblare. Pensulele destinate activităților artistice erau fabricate din păr de veveriță, pămătufurile din păr de bursuc (cele mai căutate) sau din păr de porc, în plus erau fabricate și bidinele pentru zugrăvit.

În anul 1979, fabrica a fost extinsă, inaugurându-se hale cu o capacitate mai mare de producție, cel care coordona lucrările fiind Ioan Miclăuș, directorul întreprinderii. În perioada de glorie a fabricii, aici lucrau peste 300 de persoane, majoritatea femei. Echipa era atât de unită încât se sărbătoreau în colectiv atât aniversările, cât și pensionarea colegilor. Spre deosebire de coloșii industriali de tipul Fabricii Clujana în care lucrau 10.000 de persoane, mica întreprindere de pensule era un spațiu în care angajații se cunoșteau, astfel că de multe ori s-a trecut de la stadiul de colegialitate la cel de prietenie și în afara programului de muncă.

Mare parte din producția fabricii era destinată exportului, produsele de înaltă calitate fiind foarte căutate pe piața occidentală.

Activitatea întreprinderii a fost oprită în 2005, iar din 2009 clădirea a găzduit Fabrica de Pensule, un spațiu cultural independent, închis în 2022 după 13 ani de funcționare.

Surse info + foto: Veronica & Ștefan Miclăuș / Gwinn, Robert P & co, The New Encyclopædia Britannica, Chicago, 1992.

Mai Multe

More article