Poveşti din ClujClujul vintageClujeanul Jancsy Kőrössy - creatorul ethno jazz-ului

Clujeanul Jancsy Kőrössy – creatorul ethno jazz-ului

Născut la Cluj, pe 26 decembrie 1926, János Kőrössy (1926-2013) a fost cel mai important muzician de jazz din România. Pianist și compozitor, Kőrössy a marcat jazz-ul mondial prin introducerea de teme inspirate din folclorul autohton, inventând astfel un nou subgen muzical: ethno jazz-ul.

Numele său este scris în diverse forme (Jancy, Jancsy, Iancsi, Yancy), dar indiferent de modalitatea în care apare, toată lumea muzicii jazz știe despre cine este vorba.

Tatăl său a fost muzician, însă micul Jancsy a învățat să cânte singur la pianul de acasă, pentru ca ulterior să interpreteze melodii cunoscute în diferite localuri din Cluj și din alte orașe ardelene.

Dirijorul Teodor Cosma l-a audiat și intuind talentul și priceperea tânărului pianist l-a invitat la București, unde Kőrössy a susținut primul său recital și a imprimat și un disc. A realizat înregistrări și concerte în Cehoslovacia, Ungaria, Polonia și Rusia, cu un succes extraordinar la public, una dintre cele mai mari realizări fiind la prezența la Festivalul Tineretului de la Moscova din 1957.

În 1970 s-a stabilit în America, după ce producătorul Willis Conover, realizator de emisiuni de jazz la Radio Vocea Americii i-a înlesnit o viză de plecare. Conover îl considera pe Kőrössy cel mai bun pianist european. În SUA, a cântat alături de mari muzicieni de jazz americani, însă nu a înregistrat discuri.

În 1971 a cântat la Festivalul de Jazz de la Washington, dar l-a vrăjit cu talentul său și pe președintele Jimmy Carter care l-a felicitat pentru performanțele sale artistice.

După 1990, s-a reîntors în România, iar la împlinirea vârstei de 80 de ani a susținut la Ateneu un concert extraordinar de patru ore.

Jancsy Kőrössy va rămâne în istoria jazz-ului autohton și mondial drept unul dintre cei mai talentați pianiști.

Surse info + foto: omie100.ro / Daniela Nicolae – Colecția de Jazz. In memoriam Jancsy Kőrössy, Radio România Muzical / https://jazztimeeurope.wordpress.com

Mai Multe

More article