Poveşti de călătorieEl Paiche, gigantul râurilor

El Paiche, gigantul râurilor

El paiche: peștele gigant al Amazoniei. Un ditamai animalul care atinge trei metri lungime și bine peste 200 de kilograme. Un vis pentru pescari. Nu doar că are o carne savuroasă, dar din limba lui se face un medicament – homeopat – care vindecă paraziții intestinali.

Un pește de dimensiunile paichelui are solzii pe măsură, giganți și așa de tari încât poate fi prins doar cu harponul. Localnicii au dezvoltat o tehnică specială: așteaptă până când peștele iese la suprafață să respire și atunci au câteva secunde în care, dacă sunt perfect pozitionați, lansează un harpon care intră printre solzii giganți. Acum, cu introducerea plaselor de pescuit, paichele nu mai are șanse să scape. Dacă înainte doar pescarii iscusiți îl prindeau, acum sunt la mila oricărui amator. Din cauza pescuitului abuziv, paichele s-a rărit în apele Amazonului, ceea ce a dus la creșterea prețului cărnii sale delicioase, lucru care i-a motivat și mai mult pe pescari să îl prindă.

L-am văzut, în mediul lui, într-un lac din pădure – o meandră a unui râu din Amazon închisă de aluviuni. Erau câteva exemplare imense, un fel de dragoni subacvatici care ieșeau din când în când la suprafață să respire ; le vedeam gura enormă, iar când se afundau, spatele enorm.

Am fost surprinsă când am văzut filet paiche la Whole Foods, gigantul supermarket de fițe din Statele Unite (proaspăt achiziționat de Amazon). Pe website, exista o secțiune mică “Whole Trends” care oferă informații despre acest pește exotic, i se descrie habitatul, învață consumatorul cum să pronunțe corect numele și oferă câteva rețete: cu lămâie, cu avocado, fript, copt, la grătar. M-am bucurat să aflu că paichele de la magazin provine din crescătorii. M-am întristat că peștele ăsta grozav a ajuns să fie “farm raised” pentru consumatorul delicat, cosmopolit, simandicos de la oraș.

Uite, am și eu o rețetă. Nu de la Whole Foods, ci de la o indigenă din Peru, cu care am gătit împreună o bucată de paiche prins de soțul său. Pentru cei norocoși care prind un paiche, așa se gătește picadillo de paiche.

Ingrediente: o ceapă și jumătate, un cap de usturoi, trei roșii, doi castraveți, ardei iute (din junglă) și paiche (deja saramurat). Usturoiul se călește în ulei, apoi se adaugă bucățile de paiche. Se tăvălește puțin prin uleiul încins și se adaugă las verduras: ceapa, ardeiul iute, castravetele și roșiile. Se amestecă totul pe foc. Se acoperă oala cinci minute, până se înmoaie legumele. Gata! O mâncare de paiche gustoasă ca la mama în junglă.

 

Poveştile Luminiței Cuna le găsiți AICI.

Mai Multe

More article