Poveşti de călătorieCluj: patru locuri perfecte pentru o escapadă de iarnă

Cluj: patru locuri perfecte pentru o escapadă de iarnă

Nu ştiu voi, dar eu una nu-mi doresc decât să ies puţin din aglomerarea asta urbană şi să plec măcar câteva ore departe de cotidianul meu… să caut locuri pe care să le explorez sau, pur şi simplu, locuri ȋnconjurate de natură, unde să ȋmi pot reȋncărca bateriile.

Sunt convinsă că şi voi aveţi uneori dorinţa de o pauză.

Aşa că v-am pregătit câteva locuri din apropierea Clujului care pot consitui pauza perfectă după o săptămână grea. Magia şi farmecul lor ȋţi vor fi de folos ȋn acele câteva ore pe care le vei petrece departe de Cluj şi te vor umple de energia necesară pentru a ȋnfrunta următoarea săptămână.

Băişoara sau Muntele Băişorii

Ȋncepem lista noastră cu (poate) cel mai previzibil loc pe care aş fi putut să vi-l propun. Dar adevărul e că nu poţi face o listă cu locuri faine din ȋmprejurimile Clujului şi să treci peste Băişoara.

Să trecem ȋn revistă: drumul ȋncolo e mai rău de felul lui (nu ştiu dacă l-au reparat ȋn ultima perioadă), dar peisajele prin care treci fac ca totul să merite. O zi acolo poate avea ȋn meniu sporturile de iarnă pe cele două pârtii – Băişoara şi Buscat – plimbări lungi printre brazii ȋmbătrâniţi şi ninşi, câteva “căbănuţe” cu restaurante cu mâncare bunicică… pe scurt: o zi ideală de iarnă petrecută departe de agitaţia din oraş.

Castelul Banffy

Castelul de la Bonţida ȋnseamnă mai mult decât Electric Castle. Ȋn cazul nostru, castelul Banffy poate ȋnsemna destinaţia perfectă pentru escapada celor mai romantici dintre noi. Nu vă speriaţi de faptul că e iarnă, castelul se poate vizita zilnic pentru o taxă infimă. Cu o istorie bogată ȋn spate, castelul cu al lui domeniu poate fi cadrul perfect pentru o plimbare – atât pentru liniştea ta, cât şi prin istorie şi, totodată, poate fi un foarte bun medicament pentru psihicul tău. Liniştea ce ȋnconjoară domeniul castelului e un pansament pentru tot zgomotul pe care ȋl ȋnduri zi de zi.

Ȋncearcă şi tu, dacă nu mă crezi pe cuvânt!

Mărişel şi lacul Beliş

Nu vă speriaţi, nu vorbim de acelaşi loc – vorbim ȋnsă de acelaşi traseu. Mărişelul este unul din locurile mele preferate ale judeţului, poate şi din cauza faptului că bunicul meu matern se trage de prin părţile acelea.

O zonă pitorească, plină de verdeaţă şi… din păcate mai puţini copaci decât acum câţiva ani, Mărişelul te primeşte cu aer curat şi peisaje care taie răsuflarea până şi celui mai rece om. Cel mai bun mod pentru a te putea bucura de experienţa acestui loc este să petreci un ȋntreg weekend explorându-l: cazare găseşti, fie că vorbim de regim hotelier sau de ȋnchirierea unei cabane.

Aproape de Mărişel, la câţiva kilometri mai ȋn jos ai să găseşti şi Lacul Beliş, care arată fermecător ȋn lumina iernii. Peisajul ȋngheţat şi copacii zgribuliţi ȋţi vor arăta culorile unei ierni de odinioară. Eu zic că merită să dai o şansă unui traseu de genul, fie că vorbim de un weekend ȋntreg sau pur şi simplu de o plimbare de câteva ore… aşa, pentru a-ţi limpezi gândurile.

Pârtia Teleschi Feleacu

Deşi e doar la o aruncătură de băţ de centrul oraşului şi… teoretic nu simţi chiar că ai ieşi din oraş, merită să daţi o şansă acestui loc. Deşi pârtia nu este cea mai mare şi nici cea mai lungă de prin ȋmprejurimi, distracţia şi panorama pe care o oferă compensează totul.

Mai Multe

More article