Auzim mai mereu în diferite contexte că ar fi bine să mai ținem câteodată o cură de detoxifiere, să mai eliminăm din toxinele pe care organismul nostru le acumulează cu trecerea timpului. Și ce este recomandat? Bineînțeles, o mulțime de sucuri verzi, ceaiuri și scoaterea din dietă a unor grupe de alimente care nu ne fac tocmai bine. Dar această detoxifiere e înțeleasă greșit aproape tot timpul, iar cele mai cunoscute practici nu se apropie nici măcar tangențial la scopul dorit, ba din contră, ne pot face mai mult rău decât bine.
Pentru început, dacă urmăm un stil de viață sănătos, organismul nostru are la îndemână toate “uneltele” necesare eliminării rapide a substanțelor toxice dacă sunt ingerate. Un lucru foarte important de menționat este faptul că orice compus dintr-un aliment poate deveni dăunător dacă este consumat peste un anumit prag care diferă de la substanță la alta și de un om la altul. Spre exemplu, marea problemă din prezent: zahărul, glutenul și lactoza. Atenție, ne pot face rău dacă abuzăm de ele zi de zi sau dacă există unele probleme medicale, dar nicidecum nu sunt toxice în adevăratul sens al cuvântului. Alimentele nu pot conține compuși toxici.
Cu toate acestea, dacă ne raportăm la aditivii din produsele procesate, industriale, sau la substanțele folosite în unele tipuri de agricultură, pot exista într-adevăr în cazul lor praguri de toxicitate (care au fost determinate prin studii). Substanțele în cauză de cele mai multe ori sunt sub limitele maxime admise, dar există câteodată și excepții, caz în care alimentele sunt rechemate de comercianți. Însă sucurile verzi, suplimentele alimentare sau ceaiurile detox nu le vor elimina într-o săptămână care se poate sfârși cel mai probabil cu revenirea dietei anterioare.
De asemenea, intoxicarea mai poate avea loc în urma consumului alimentelor în care sunt prezente bacteriile patogene (Salmonella, E. coli, S. aureus) sau anumiți compuși toxici naturali întâlniți spre exemplu la unele ciuperci.
Când e vorba de o intoxicație adevărată, corpul reacționează și cu siguranță vom ști.
Dacă consumăm în mod regulat anumite tipuri de alimente, privarea organismului de unii compuși cu care a fost obișnuit print-o dietă de așa-zisă detoxifiere poate cauza deficiențe nutritive și starea generală se poate înrăutăți. Aceste diferențe dramatice în ceea ce privește alimentația ar fi bine de evitat. Mai mult, deoarece obiceiul de a consuma sucuri de fructe este deseori întâlnit, ar trebui să îi acordăm mare atenție fructozei, care tot un tip de zahăr este și se asimilează la fel (ba chiar mai repede decât zaharoza, ceea ce nu e foarte bine). În plus, dacă trebuie să alegem între sucuri și legumele ori fructele neprocesate, a doua varianta e de preferat.
În final, veștile bune. Putem să excludem ideea de dietă detox și să încercăm treptat să înlocuim în alimentație tot ce credem că ne “intoxică” cu variantele lor sănătoase. Fiecare dintre noi are un alt stil de viață și dieta e o alegere proprie. Ulei presat la rece în locul margarinei, făină integrală în locul celei albe, copt la cuptor în loc de prăjit, pește în loc de burger și lista poate continua.
- Culori și arome pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă - 16 sept. 2024
- Cum se ascultă muzica la Jazz in the Park - 1 sept. 2024
- Cymande: de pe ecranele cinematografelor, la Jazz in the Park - 31 aug. 2024