Poveşti de binePoveşti cu mâncareDeserturile în viziunea francezilor

Deserturile în viziunea francezilor

Niciun bulevard din marile orașe franțuzești nu ar fi complet fără o patiserie sau o brutărie faimoasă în rândul localnicilor. Deserturile pot fi delicioase, dar uneori prea comune pentru cerințele unor consumatori. Eclere, macarons, foietajul sau tartele cu lămâie sunt doar câteva exemple de preparate dulci care pot fi găsite cu ușurință în aproape orice cofetărie. Multe dintre acestea au devenit celebre în întreaga lume, iar deseori avem impresia că le cunoaștem foarte bine. Însă un tur gastronomic printre cele mai apreciate patiserii franțuzești cu siguranță va schimba percepția asupra lor.

Lumea este într-o continuă schimbare… la fel și deserturile. În locurile unde se pune accent pe evoluția lor, consumatorii vor descoperi și alte combinații de arome, iar gustul dulce al acestora aproape că va fi uitat. Macarons cu ulei de măsline, portocale și apă de castraveți nu este o combinație care sună prea familiar. Despre acest tip de asocieri este vorba în experiențele culinare unice, asocieri de ingrediente care la prima vedere nu au prea multe lucruri în comun, însă la bază un lucru le leagă.

Francezii au iubit mereu deserturile, însă acum îi admiră și mai mult pe cei care le creează. Librăriile sunt pline de cărțile celebre ale marilor cofetari sau brutari, iar magazinele lor încep să fie din ce în ce mai căutate – doar în luna septembrie a anului trecut s-au deschis 5 patiserii de lux în Paris.

Un renumit cofetar afirmă că spre deosebire de trecut, majoritatea clienților nu mai cumpără torturi mari în weekend, pentru întreaga familie. Aceștia preferă să consume singuri unul sau două deserturi în timpul săptămânii. O explicație poate fi agitația în care majoritatea francezilor trăiesc. Secreția serotoninei, care reglează dispoziția și înlătură anxietatea, poate fi influențată de factori externi proveniți din alimentație, iar printre aceștia se numără și unele ingrediente din deserturi.

Tot un francez a inventat și celebrul „cronut”, un preparat are combină cu succes rețeta clasică al unui croissant cu metoda de prăjire în ulei a unei gogoși.

Conform Centre d’Études et de Documentation du Sucre (CEDUS):

  • 73% din francezi cred că orice moment din zi este potrivit pentru un desert
  • 71% coc o prăjitură acasă de până la patru ori pe lună
  • 84% afirmă că le-ar plăcea să se specializeze în domeniul patiseriei

O mulțime de orașe din Franța sunt cunoscute pentru preparatele tradiționale și cultura gastronomică specifică. Rămâne doar să le descoperim și să ne bucurăm de experiențele unice.

Mai Multe

More article