Poveşti din ClujDe la crenguțe, globuri cu iubire

De la crenguțe, globuri cu iubire

În prag de sărbătoare și nu numai, cel mai frumos lucru pe care îl putem face este să dăruim. Să dăruim iubire, recunoștință sau chiar lucruri materiale celor care au nevoie.

Doamna profesor Carmen Prigoană, director al Școlii Gimnaziale Ion Creangă, mi-a povestit că în ultimii 6 ani elevii îndrumați de cadrele didactice au reușit mereu să organizeze în preajma Crăciunului acțiuni caritabile care până în prezent au tot crescut la număr. Prin spectacole, donații sau pregătirea unor pachete cu alimente, copiii învață importanța valorilor școlii: bunătate, generozitate și altruism.

În această iarnă au ajuns la performanța de a implica toate clasele în cel puțin o activitate caritabilă organizată cu ocazia Crăciunului. Sub umbrela proiectului amplu denumit De la crenguțe, globuri cu iubire, părinții elevilor au primit scrisori din partea școlii prin care au fost înștiințați despre acțiunile care vor avea loc.

Datorită viziunii instituției care are în vedere formarea unui elev capabil să se adapteze într-o societate aflată mereu în schimbare, copiii au fost de la bun început încurajați de către părinții lor și cadrele didactice să decidă singuri sau în echipe conținutul cadourilor pe care urmau să le doneze în cadrul proiectului. Crenguțele școlii gimnaziale, după cum sunt alintați, au reușit astfel să dăruiască celor aflați în situații mai dificile o mică parte din lucrurile care îi fac pe ei fericiți. De cele mai multe ori, cadourile oferite (globurile cu iubire) au fost însoțite de colinde, felicitări și mesaje de Crăciun.

Bineînțeles, acest proiect nu ar fi fost realizabil fără sprijinul unor colaboratori. Elevii din 12 clase au adunat daruri pentru familiile aflate în nevoie și alimente pentru cantina socială gestionată de Asociația Christiana. La Așezământul Sfântul Onufrie din Tăuți, Florești, copiii aflați în dificultate, părăsiți de părinții lor, s-au bucurat de pachete cu fructe, dulciuri, haine și jucării dăruite din partea elevilor școlii. De asemenea, împreună cu Asociația Dorcas Aid, prin proiectul denumit Găleata Albastră, 11 clase s-au implicat și au umplut 150 găleți cu alimente neperisabile care au ajuns la familii nevoiașe din 15 județe din România.

În acest an, Școala Gimnazială Ion Creangă a colaborat pentru prima dată cu Asociația CERT Transilvania care desfășoară acțiuni de caritate în zona Munților Apuseni. Elevii au strâns 15 cutii pline cu jucării, dulciuri, rechizite și haine pentru 15 copii care trăiesc în zone greu accesibile. S-au bucurat de daruri și elevii din clasele primare din satul Ocoale, comuna Gârda, prin proiectul Poteci uitate. În final, trebuie amintite și obiectele confecționate manual care au ajuns să fie expuse la Târgul de Crăciun organizat de Școala Gimnazială Specială C.R.D.E.I.I. unde elevii au mai cântat, de asemenea, colinde.

În viitor, școala și-a propus să desfășoare activități și cu alte ocazii împreună cu acești colaboratori, încercând să ofere prin elevi, părinții lor și cadrele didactice cât mai multă bunătate și ajutor celor care au nevoie. Mai mult decât atât, întregul personal al Școlii Gimnaziale Ion Creangă este recunoscător pentru sprijinul și implicarea familiilor elevilor care și-au îndrumat copiii să participe la acțiunile de binefacere.

Mai Multe

More article