Poveşti din ClujPrimăvara a adus Târgul de Carte Gaudeamus din nou la Cluj

Primăvara a adus Târgul de Carte Gaudeamus din nou la Cluj

O dată cu venirea primăverii, Târgul de Carte Gaudeamus Radio România și-a deschis din nou porțile la Cluj-Napoca, locul în care tradiția ce dăinuie de 15 ani adună pasionații de lectură în Piața Unirii. Așadar, clujenii sunt așteptați în acest weekend să ia parte la cel mai mare târg de carte din Transilvania.

Ajuns la ediția 21, evenimentul organizat de Radio România, prin Echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca se desfășoară în perioada 13-17 aprilie, între orele 10:00 și 20:00.

,,Timp de cinci zile, cartea, pentru toate vârstele, preferințele și preocupările, va lua în stăpânire, cu voia gazdelor, unul dintre spațiile emblematice ale Ardealului, Piața Unirii din Cluj-Napoca. Peste 60 de participanți (edituri, distribuitori de carte românească și străină, jocuri educative și muzică), aproape 40 de sesiuni de lansări, prezentări de carte și întâlniri cu scriitorii, vor transforma în aceste zile centrul orașului în centrul vieții literare din țara noastră.

Formatul tradițional și cel online vor conviețui și la această ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România: toate standurile amenajate în Piața Unirii se vor regăsi și în format virtual, alături de cele ale participanților care au optat exclusiv pentru formula online, pe website-ul www.gaudeamus.ro. Astfel, informațiile despre noile apariții editoriale și campaniile promoționale ale participanților la târg, precum și o parte dintre evenimentele care se vor desfășura în incintă, vor deveni accesibile și cititorilor care nu pot ajunge la Cluj-Napoca”, transmit organizatorii.

Dacă te afli printre cei care își găsesc atât pasiunea cât și refugiul în lectură, acest weekend îți pune la dispoziție ultimele două zile din Târgul de Carte. Vino în Piața Unirii pentru a consulta cele mai noi titluri apărute, pentru a te întâlni cu autori care își lansează operele, pentru a participa la discuții interesante și pentru a-i da voie literaturii să își facă simțită prezența în viețile noastre asemeni florilor care îmbracă acum tot ceea ce ne înconjoară.

De asemenea, pentru a le trezi interesul tinerilor, am stat de vorbă cu Iulia Tosca, editor și cofounder la editura Heyday Books, o editură care se adresează celor care se află la începuturile călătoriei lor prin universul literar.

Am întrebat-o pe aceasta ce ne aduce în acest an Târgul de Carte Gaudeamus, ce sfat are pentru tineri, dar și cum ar trebui să fie privit acest eveniment de către scriitori:

,,Având în vedere faptul că am trecut de o pandemie care ne-a izolat social, acest eveniment este bine venit, mai ales că ne îndeamnă să ne reconectăm și să revenim la obiceiurile noastre vechi și anume de a lua o carte, de a o pipăi fizic, de a o răsfoi și de a cunoaște noi autori.

Editura Heyday Books este o editură tânără, care se focusează pe tinerii debutanți care poate nu au foarte multe șanse la editurile consacrate, iar noi încercăm să le dăm această șansă de a se face vizibili și de a-și  promova creativitatea și spiritul liber de exprimare.

Pentru tinerii care ar trebui să se reconecteze cu sine însuși acest târg reprezintă o experiență pe care ar trebui să se obișnuiască să o privească ca pe ceva normal. Nu ar trebui să fie ceva special. Tinerii ar trebui să treacă zilnic prin librării sau poate prin sălile de lectură, deoarece cititul îi ajută foarte mult atât la modalitatea de exprimare cât și la a-și descide noi orizonturi, deoarece prin citit poți ajunge departe.

Pentru tinerii care scriu, e important să citească foarte mult, să vadă și alte scriituri, iar târgurile de carte reprezintă o șansă de a se promova, de a discuta cu cititorii, de a cunoaște alți scriitori, de a împărtăși experiențe. Iată, este o oportunitate de a-și dezvolta atât abilitățile sociale cât și cele de scriere creativă și tot ce implică acest lucru.

Clujul înflorește acum prin acest târg la fel ca și natura, iar noi sperăm să avem parte de cât mai multe evenimente asemănătoare. Oricum Clujul nu duce lipsă de evenimente, dar cred că cele dedicate culturii ar trebui să fie și mai dese.” Iulia Tosca, editor și cofounder la editura Heyday Books.

Articolul precedentDe la crenguțe, globuri cu iubire
Articolul următorNe vedem la #EC8

Mai Multe

More article