Poveşti de binePoveşti cu mâncareCum scăpăm de mintea încețoșată?

Cum scăpăm de mintea încețoșată?

Odată cu venirea toamnei auzim din toate părțile că este momentul să ne pregătim sistemul imunitar pentru sezonul rece. Însă ceea ce nu prea se face cunoscut este faptul că apa are un rol extrem de important în toate procesele din organismul nostru, iar în cantitate insuficientă multitudinea de suplimente alimentare, vitamine sau săruri minerale care încep să fie cumpărate ca pâinea caldă în această perioadă pot să nu aibă niciun efect asupra noastră. Alegem preparate care promit o doză bună de energie și care ne fac să ne simțim plini de viață, dar senzația de minte încețoșată continuă să apară tot mai des? Suntem deshidratați.

Studiile spun că până și cea mai ușoară deshidratare a organismului duce la scăderea capacităților cognitive, a capacității de memorare sau a atenției. Astfel, toate deciziile pe care le luăm pot fi afectate negativ. De aici provine așa-numita senzație de minte încețoșată. Ne simțim obosiți, starea noastră de spirit e la pământ și conștientizăm că nu gândim la fel de bine.

Întreaga cantitate de apă din organism are un rol esențial în detoxificare, adică în eliminarea substanțelor care nu sunt necesare și care ne fac rău. Da, doar apa este cea care ne detoxifică fiecare celulă. Atunci când apa nu este consumată într-o cantitate suficientă transferul „substanțelor rele” din celule spre exterior și eliminarea lor din organism nu se realizează corespunzător. Noi pierdem apă prin respirație, transpirație și prin urinare, iar dacă nu înlocuim cantitatea pierdută apare deshidratarea.

Ce se poate face pentru a rămâne hidratați și pentru a ține deoparte mintea încețoșată?

Trebuie să consumăm suficiente lichide, cu toții știm asta. Dar haideți să vedem care sunt cele două alimente extrem de consumate care ne provoacă o deshidratare accentuată, iar în consecință, trebuie să exagerăm cu băutul apei atunci când le consumăm.

Cafeaua. Datorită conținutului de cafeină care cauzează o creștere a volumului de sânge care circulă prin rinichi, după consumul unei cafele apare acel efect diuretic. Mai mult sânge filtrat prin rinichi, mai multă urină produsă, deci deshidratare. De aceea este extrem de important să consumăm și un pahar de apă lângă cafea. De asemenea, specialiștii recomandă ca apa să fie consumată la fiecare masă: la micul dejun, la prânz și la cină.

Alcoolul. Din punct de vedere chimic alcoolul este o toxină pentru celulele noastre, iar atunci când este consumat sub diferite forme organismul folosește un proces extrem de simplu pentru a-l elimina. Apa, chiar și din cele mai îndepărtate celule, este direcționată spre alcool pentru ca acesta să fie diluat cât mai mult. Apoi ficatul neutralizează alcoolul, este trimis spre rinichi, iar de aici este eliminat prin urină. Deci, cu cât consumăm mai mult alcool, cu atât ne „intoxicăm” mai mult și ne deshidratăm și mai mult pentru a scăpa de el. Cu ce ne alegem după? Cu o mahmureală.

În final mai trebuie amintit faptul că este recomandat consumul unor cantități mai mici de apă, constant, pe tot parcursul zilei, față de cantități mari, deodată. Iar pentru a aduce un plus de savoare și pentru a stimula un pic mai mult papilele gustative, apa poate fi aromatizată cu o mulțime de ingrediente precum lămâie, castraveți, puțină mentă, fructe sau orice este pe placul nostru.

Mai Multe

More article