Poveşti de binePoveşti cu mâncareCum rezistăm poftei pentru dulciuri

Cum rezistăm poftei pentru dulciuri

De cele mai multe ori, pofta pentru diferite mâncăruri (care nu sunt tocmai sănătoase) ne dă bătăi de cap. Mai mult decât atât, pofta pentru produsele dulci cu greu o putem ține sub control, iar atunci când apare, trebuie neapărat să ne satisfacem papilele gustative. Fie că vorbim despre clasicele gogoși, prăjituri cu multă cremă sau înghețată, aproape că nu le putem face față.

Aceste pofte pentru diferitele produse alimentare sunt strâns legate de memorie. Când ne place ceea ce mâncăm, implicit ni se va crea o memorie pozitivă.  La fel se întâmplă și invers (în foarte multe cazuri), putem crede că fericirea se declanșează dacă vom consuma din nou acel produs. Iar cu cât o vom face mai des, cu atât vom accentua din ce în ce mai mult acea memorie. De aici se formează și pofta pentru diferitele preparate culinare.

Zonele din creier care controlează pofta pentru produsele cu mult zahăr, de exemplu, sunt diferite față de zonele responsabile pentru dorința noastră de a consuma grăsimi. Dacă sunt amestecate cele două într-un produs – și de cele mai multe ori, sunt (înghețată, ciocolată, etc.) – pofta se va accentua. Mai mult decât atât, există și factorii externi care influențează consumul alimentelor în mod excesiv:

  1. Stresul – tot mai multe persoane consumă produse de tip „snack” din această cauză;
  2. Plictiseala și anxietatea – doi factori care creează pofte greu de controlat pentru unele alimente;
  3. Somnul în timpul zilei (și nopțile „nedormite”) – sunt deseori asociate cu creșterea indicelui de masă corporală;
  4. Dietele – care interzic unele produse care au fost consumate într-o cantitate semnificativă înainte,

Bineînțeles, există unele soluții care ajută să ținem sub control aceste dorințe pentru preparatele mai puțin sănătoase:

  1. Apa – mai multe studii au arătat că dacă este consumată regulat și într-o cantitate suficientă, poate reduce poftele pentru mâncare (sau gustările nesănătoase) dintre mesele principale.
  2. Mișcarea – persoanele care fac exerciții fizice vor căuta mereu alimente nutritive/sănătoase, iar astfel corpul se va obișnui cu o dietă corectă.
  3. Mesele principale – dacă se consumă suficiente substanțe nutritive la mesele principale, corpul nostru nu va mai avea nevoie de gustările dulci din timpul zilei.

În concluzie, există foarte multe variante prin care să menținem sub control poftele pentru mâncare. Acestea trebuie doar să fie descoperite de către fiecare persoană în parte. Iar pentru a fi mai ușor, trebuie să încercăm să creăm memorii plăcute atunci când consumăm produse de calitate și hrănitoare.

Mai Multe

More article