Poveşti de binePoveşti cu mâncareŞase lucruri interesante pe care trebuie să le ştii despre ceai

Şase lucruri interesante pe care trebuie să le ştii despre ceai

Clujul s-a liniştit ȋntr-un sfârşit.

După toată nebunia din ultima lună, cu Jazz in the Park, Electric Castle şi Untold, avem ȋntr-un final un moment de respiro, ȋn care să ne revenim şi să ne pregătim pentru toamnă. Aşa că mi-am propus nişte zile pline de odihnă, râs mult, ieşiri ȋn natură şi… ceai.

După cum se ştie, ceaiul este acea băutură la ȋndemâna fiecăruia, care are foarte multe beneficii pentru tine şi corpul tău. Dar ceaiul nu a fost ȋntotdeauna o băutură comună şi, la un moment dat, a fost chiar considerat ca fiind o băutură de fiţe, consumată doar de către ȋnalta societate.

Azi revin cu şase curiozităţi despre ceai, care mie mi-au adus zâmbetul pe buze şi care m-a făcut, fără să glumesc, să apreciez mai mult această băutură.

1. Legenda spune că ȋmpăratul Shen Nong a descoperit ceaiul ȋn anul 2737 ȋ.Hr, ȋn timp ce fierbea apă la umbra unui copac. O briză uşoară a făcut să cadă câteva frunze ȋn apa fierbinte, producând un amestec delicat şi parfumat. Legenda spune că atunci când ȋmpăratul a gustat-o, a găsit-o delicioasă. Frunzele erau de la un arbore de ceai sălbatic.

2. Ceaiul a devenit rapid o băutură populară ȋn China, mai ales ȋn mănăstirile budiste, căci cafeina ȋi ţinea pe călugări treji ȋn timpul lungilor ore de meditaţie. Mai apoi, călugării japonezi care au vizitat China pentru studii au luat cu ei aceste plante ȋn Japonia şi aşa s-a născut cultura japoneză a ceaiului.

3. Primii transportatori de ceai din Europa au fost olandezii. La scurt timp după, ceaiul a devenit o băutură la modă ȋn Olanda secolului XVII şi, de acolo, s-a extins şi ȋn alte ţări din Europa de Vest. Datorită preţului şi a taxelor ȋnalte, a rămas pentru mult timp o băutură de care se pteau bucura doar cei din ȋnalta societate.

4. Prima referinţă a ceaiului ȋn Marea Britanie a fost ȋn septembrie 1658, printr-o reclamă ȋntr-un ziar londonez care anunţa existenţa ceaiului ȋntr-o cafenea din oraş. Pe atunci era cunoscut drept o băutură chinezească.

Tot ȋn Marea Britanie, căsătoria lui Carol al II-lea cu Catherine de Braganza, o prinţesă portugheză dependentă de ceai, a fost un punct de cotitură pentru istoria ceaiului, stabilind ceaiul ca fiind o băutură exclusivistă, ȋntâi la curte, apoi la toată clasa bogată britanică.

La ȋnceput, ceaiul era atât de scump şi supus taxelor, ȋncât traficul ilegal de ceai devenise o afacere ȋn adevăratul ei sens. Ȋn 1784, guvernul britanic a eliminat taxele pentru ceai, făcând ca această băutură să devină accesibilă tuturor.

5. Ȋn jurul anului 1908, Thomas Sullivan, un negustor de ceai din New York a ȋnceput să trimită clienţilor săi mostre de ceai ȋn pliculeţe de mătase. Aşa, ȋntr-un mod accidental, s-au creat primele pliculeţe de ceai.

6. Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, alături de apă. China, India şi Kenya sunt cei mai mari producători de ceai din lume, la momentul actual.

Vă provoc să contemplaţi la cele de mai sus, ȋn timp ce savuraţi o ceaşcă mare de ceai!

Mai Multe

More article