Poveşti de binePoveşti cu mâncareEste pâinea bună sau rea?

Este pâinea bună sau rea?

Este adevărat, nu a fost de la început așa cum o știm acum, însă pâinea era folosită în alimentația oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. Pornind de la un amestec din cereale sfărâmate și apă, copt apoi sub razele soarelui și până la imaginea unei pâini din vremurile noastre, a fost un lung proces care a durat mii de ani. Se spune că în Egipt s-a descoperit pentru prima dată drojdia sălbatică, fiind momentul în care oamenii și-au dat seama că pot utiliza diferite bacterii pentru a crea un nou produs hrănitor.

Iar acum întrebarea care frământă multe persoane: este pâinea bună sau rea?

Răspunsul depinde…

Pentru început, pâinea este produsul alimentar obținut prin frământarea unui amestec din făină, apă, drojdie și sare. Afânarea (dospirea) se realizează sub influența drojdiilor, iar coacerea are ca scop definitivarea formei și aromei, în final rezultând un produs comestibil. Cam așa se prezintă lucrurile în cazul unei pâini clasice.

Dacă ne raportăm la făină, putem să o clasificăm în mare, în făină albă și făină neagră. Făina albă conține doar partea din centrul bobului de grâu (endosperm), iar cea neagră conține pe lângă endosperm, si părțile exterioare (învelișul). Indiferent de tipul făinii, aceasta conține o cantitate semnificativă de glucide, pe scurt, amidon. Nu are gust dulce și este un macronutrient esențial pentru noi. Practic, de aici ne luăm o parte din energia de care avem nevoie. Deci, făina nu este inamicul nostru, însă indicat ar fi să o consumăm pe cea neagră sau integrală deoarece se metabolizează într-un timp mai îndelungat (vom avea senzația de sațietate o pentru perioadă mai lungă), conține fibre, vitamine și săruri minerale de care avem nevoie.

Drojdia, nu este atât de rea precum se aude în unele comunități. Aceasta e folosită pentru afânare produsului prin procesul de dospire, fermentează o parte din glucide, rezultând dioxid de carbon și puțin alcool etilic care se evaporă. Mai mult, în cuptor, când temperatura din centrul pâinii va depăși 60 grade Celsius, toate celulele drojdiilor vor fi inactivate; cum se spune popular, drojdia moare.

Nici sarea nu este un ingredient care să ne pună sănătatea în pericol, dacă este consumată în cantități moderate. De asemenea, excluderea sării (clorura de sodiu) din dietă, precum se întâlnește în unele practici, nu este recomandată. În pâine este folosită pentru a controla activitatea drojdiilor și bineînțeles, pentru gust.

Problema ar fi atunci când cumpărăm pâine obținută industrial. Majoritatea persoanelor cred că plătesc un produs realizat din ingredientele enumerate mai sus, însă lista poate fi mult mai lungă. Începând cu zaharurile și grăsimile „ascunse” (în special în cazul chiflelor) și până la aditivi din categoria emulgatorilor, hidrocoloizilor, conservanților sau agenților oxidanți, toate pot fi cumpărate împreună cu o pâine. Astfel, se poate depăși cu ușurință doza recomandată, spre exemplu în cazul grăsimilor sau zaharurilor, prin simplul consum al unui burger.

Așadar, după cum probabil că v-ați dat seama, pâinea poate fi atât sănătoasă, cât și mai puțin sănătoasă (prefer să o numesc așa), în unele cazuri. Important este să nu se exagereze și… să se citească eticheta!

@Alexandru Szabo

Mai Multe

More article