Preferințele noastre în ceea ce privește muzica, emisiunile televizate sau activitățile pe care la facem în timpul liber diferă de la o persoană la alta. La fel se întâmplă și în cazul alimentelor pe care alegem să le consumăm în fiecare zi. Dar de ce unii dintre noi preferă cafeaua simplă, iar alții o pot consuma doar dacă este îndulcită? Explicația este simplă: papilele noastre gustative sunt direct responsabile de senzațiile pe care le simțim atunci când consumăm un aliment, iar dacă prezintă o sensibilitate crescută pentru un gust, s-ar putea să nu îl agreăm. Cu alte cuvinte, pentru unele persoane ciocolata neagră este desertul suprem, iar pentru altele este doar un produs foarte, foarte amar.
Organismul nostru, limba mai exact, are capacitatea de a diferenția cele patru gusturi (dulce, sărat, acru și amar) datorită papilelor gustative. Acestea trimit semnale creierului nostru în funcție de cât de mult sunt stimulate de un anumit gust. Celor patru gusturi le sunt asociate patru tipuri diferite de papile gustative. Astfel că atunci când savurăm un desert, papilele gustative responsabile de transmiterea impulsului nervos corespunzător gustului dulce sunt stimulate cel mai mult. Bineînțeles, dacă este o prăjitură cu lămâie și papilele pentru gustul acru vor începe să transmită semnalele corespunzătoare.
De asemenea, în funcție de persoană, aceste papile gustative sunt mai mult sau mai puțin stimulate de același gust. De exemplu, o substanță amară care se regăsește în cafea sau cacao poate excita mai mult sau mai puțin receptorii pentru gustul amar, adică papilele gustative specifice. Ciocolata neagră pentru un segment de consumator poate fi neplăcută, foarte amară, datorită sensibilității crescute pentru acest gust. În schimb, pentru un alt segment de consumator, poate fi cel mai echilibrat desert din acest punct de vedere. Astfel se explică preferințele noastre pentru diferitele categorii de produse alimentare.
Aceste mici alegeri care în final fac diferența atunci când un producător scoate pe piață un produs sunt în strânsă legătură și cu tradițiile sau culturile consumatorilor. Nu este surprinzător că același produs dintr-un lanț internațional de restaurante la noi în țară îl percepem într-un fel, iar în partea opusă a lumii este complet diferit.
Un alt aspect referitor la gusturile și sensibilitatea papilelor gustative la diferiții stimuli este timpul sau durata la care au fost expuse. De exemplu, dacă o persoană consumă foarte mult timp produse sărate, cu trecerea anilor receptorii gustativi nu vor mai fi atât de ușor stimulați precum au fost la început. Excluzând sensibilitatea specifică fiecăruia dintre noi, unui adolescent o supă îi poate părea moderat de sărată, în schimb, aceeași supă unei persoane în vârstă îi poate părea nesărată.
În final, acest subiect este în continuare dezbătut de către experții din domeniu, însă un lucru e sigur, preferințele personale nu se discută. Fiecare dintre noi posedă diferite praguri de sensibilitate pentru cele patru gusturi, iar în funcție de acest aspect decidem ce alimente consumăm mai des sau mai rar.