Micul dejun a devenit un subiect mult discutat în rândul persoanelor din diferite domenii de activitate. Studiile spun că în ultima perioadă, la începutul pandemiei, majoritatea persoanelor au început să consume un mic dejun bogat în kilocalorii, preponderent format din produsele specifice propriilor zone de confort – nimic surprinzător. Apoi, obiceiurile au început încet să se schimbe, iar astfel alimentele prăjite sau produsele din cereale cu conținut mare în zaharuri au devenit mai puțin consumate. În schimb, alegerile s-au îndreptat înspre fructe, legume sau cereale fără adaos de îndulcitori. Cu toate acestea, rămâne întrebarea, cât de important este micul dejun în obiceiurile noastre alimentare?
În multe cazuri, această masă este în mare parte formată din ceea ce rămâne de la cina sau de la prânzul consumat în ziua precedentă. Desigur, aceste preparate nu sunt consumate ca atare, ci transformate într-un produs nou. Nimic rău în asta, din contră, poate fi un bun exemplu pentru a reduce risipa alimentară. Mai mult decât atât, specialiștii afirmă că pentru un stil de viață sănătos, nu este suficient să se aleagă în fiecare zi la micul dejun aceleași produse. Acesta ar trebui diversificat pentru a stimula cât mai multe bacterii benefice care constituie microflora intestinală.
De asemenea, micul dejun ar trebui să reprezinte prima sursă de carbohidrați cu absorbție lentă, să fie bogat în fibre (care provin din cereale sau făinuri integrale) și să conțină totodată proteine, elemente esențiale pentru organismul nostru.
Pe lângă diversificarea micului dejun, la fel de important este și momentul în care îl consumăm. Mai exact, ideal ar fi ca între cină și prima masă din zi să-i lăsăm organismului aproximativ 12 ore pentru a avea timp să metabolizeze întreaga cantitate de hrană pe care am consumat-o în decursul zilei anterioare.
Desigur, în funcție de caz, acest ideal este mai greu sau mai puțin greu de urmat. Există multe situații în care persoanele sunt obișnuite să combine micul dejun cu un prânz luat mai devreme, însă acest aspect este asociat cu metabolismul fiecăruia dintre noi. Atât timp cât în dieta noastră includem toate elementele nutritive în funcție de cantitatea specifică necesară și nu există probleme de sănătate legate de alimentație, specialiștii consideră că această obișnuință nu ar trebui să prezinte motive de îngrijorare.
În final, trebuie amintit și sucul proaspăt de fructe care uneori este singurul produs consumat la micul dejun. De cele mai multe ori, conținutul scăzut în fibre îl fac să fie văzut de organismul nostru ca simplă sursă de zaharuri, rezultând multă energie însă pentru o perioadă scurtă de timp. Spre exemplu, uneori un pahar cu suc proaspăt de fructe poate fi echivalent, din punct de vedere al zaharurilor, cu 150 g prăjituri din cel mai apetisant candybar.
Concluzia este că micul dejun are o mare importanță în viața noastră de zi cu zi și ar fi bine să nu îl neglijăm. Ne oferă cantitatea de energie necesară începerii unei zile, după ce corpul nostru a consumat toate resursele pe parcursul nopții pentru a ne reîncărca bateriile. De asemenea, trebuie luat în calcul și importanța diversificării lui, însă în anumite condiții referitoare la substanțele de care avem nevoie în prima parte a zilei.
- Putem găsi fericirea în mâncare? - 1 nov. 2024
- MINA Cluj: prima expoziție dedicată lui Monet din România - 14 oct. 2024
- Cluj Symphony Experience: întâlnirea muzicii pop și rock cu cea simfonică - 6 oct. 2024