EvenimenteCONCURS pentru spectacolul Don Giovanni

CONCURS pentru spectacolul Don Giovanni

Încă de la premiera operei, care a avut loc în 29 octombrie 1787 la Estates Theatre din Praga, fiecare generație de creatori și filosofi a încercat să răspundă la întrebarea enigmatică: „Cine este Don Giovanni?”. Primele cuvinte pe care le rostește pesonajul în operă sunt: „Nu vei afla niciodată cine sunt!”. Povestea sa este asociată cu viața unor seducători celebri consemnați în istorie, precum Don Juan sau Giacomo Casanova, cel din urmă, întrebat fiind dacă a văzut opera, a răspuns: „Dacă am văzut-o? Practic, am trăit-o!”. Secolul al XIX-lea a fost fascinat în mod obsesiv de povestea acestui antierou. Pentru E.T.A Hoffmann – scriitorul care și-a ales al treilea prenume, „Amadeus”, din admirație pentru Mozart – cât și pentru alți contemporani ai săi, Don Giovanni a reprezentat arhetipul artistului romantic – o ființă creativă, eliberată de legile societății, loială propriei voințe.

Titlul complet al operei este „Don Giovanni, ossia Il Dissoluto Punito” – „Don Giovanni, sau desfrânatul pedepsit.” Da Ponte i-a oferit subtitlul de dramma giocoso – un oximoron ce descrie o îmbinare curioasă între operă comică și un substrat sumbru, tragic, cu elemente ale supranaturalului, fiind a doua lucrare din trilogia Mozart-Da Ponte, precedată de Nunta lui Figaro și Cosi fan tutte. Uvertura lucrării captează spiritul operei, temele discursului muzical fiind ilustrative pentru caracterul sfidător al lui Don Giovanni. Desfășurarea acțiunii operei are loc în Spania, unde Don Giovanni, un libertin pe care nu îl influențează impactul nenumăratelor sale flirturi, este întotdeauna în căutarea unei noi cuceriri amoroase. Își urmează agenda proprie, sfidează și atrage, în acest fel, asupra sa, un blestem pe care îl ia în derâdere constant. Deși sunt conturate ca personaje independente, autonome, celelalte roluri gravitează în jurul lui Don Giovanni; pasiunea lui are rezonanță în orice context, fiind cea care determină și reflectă dorințele puternice pe care le exprimă personajele cu care relaționează.

Vârsta recomandată: 9+. Spectacolul are o pauză și se încheie în jurul orei 21:45.

Dacă îți dorești o invitație dublă la spectacolul de vineri, 13 decembrie, de la ora 18,30 participă la concursul nostru. 

Condiţii de participare:

  1. Like paginii noastre de Facebook 
  2. Like&Share la postarea acestui concurs din pagina noastră de Facebook
  3. Tăguieşte, într-un comentariu, un prieten cu care doreşti să mergi la spectacol.

Concursul se încheie joi, 12 decembrie, la ora 15:00.

SUCCES!

Mai Multe

More article