Poveşti din ClujClujul vintageComplexul Turistic Făget 

Complexul Turistic Făget 

În perioada comunistă, una dintre cele mai importante zone de agrement ale Clujului a fost Complexul Turistic Făget. Ansamblul situat pe versantul nordic al Dealului Feleac, în perimetrul Pădurii Făget, era format din patru unități distincte, extrem de frecventate de clujeni.

Cele două căi de acces spre zona respectivă erau drumul spre localitatea Sălicea și cel care se desprindea din strada Bucium, din cartierul Mănăștur, cunoscut ca Drumul Sf. Ion. Acesta din urmă era mai spectaculos, dar mai lung (7 km) și urmărind versantul drept al pârâului Gârbău, până la confluența cu pârâul Pleșa, urcând apoi în serpentine largi spre est. Numeroase alte poteci urcau din cartierele sud-vestice ale orașului spre poienile și izvoarele din Făget. 

Peisajul natural era completat cu o minunată zonă de agrement, formată dintr-un camping și trei cabane.

Campingul Făget, situat la marginea unei păduri de stejar atrăgea turiștii datorită dotărilor foarte primitoare: căsuțe, loc de parcare, terasă-restaurant, teren pentru corturi și instalații sanitare moderne.

Cabana Făget-Pădure se afla la aproape 1 km sud de camping. Cu o capacitate de cazare de 36 de locuri, cabana era accesibilă pe un drum prin pădurea de carpen și gorun. Cu spații de parcare și restaurant cu o terasă dispusă pe acoperișul clădirii, acest loc oferea o priveliște deosebită spre Dealul Feleac și Valea Someșului Mic.

Cabana Făget, aflată la cca 0,7 km nord-est de campingul Făget dispunea de 15 locuri de cazare în camere cu 1-3 paturi, restaurant și terasă în aer liber. În partea nord-vestică a cabanei se afla poiana imensă care era principala sursă de atracție a zonei, căci în sezonul cald aici se desfășurau activități culturale, iar iarna erau amenajate pârtii de schi și săniuțe.

Cabana Făget-Izvor se afla la 2,2 km de cartierul Mănăștur și dispunea de 20 de locuri de cazare, un bufet cu două săli de mese și o terasă. Amenajările turistice din zona Pârâului Pleșa atrăgeau populația Clujului pentru activități în aer liber.

Zona Făget era alături de Hoia, un punct turistic important în care clujenii se recreau, dar se desfășurau și cursuri de orientare turistică ale tinerilor din tot județul.

Surse info + foto: Buta, Iuliu, Cluj. Ghid turistic al județului, Ed. Sport-Turism, București, 1980 / Arhiva Minerva.

Articolul precedentBlocul Spray 
Articolul următorCasa cu horn torsat

Mai Multe

More article