Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCe poţi face cu cojile de ouă

Ce poţi face cu cojile de ouă

Au trecut şi sărbătorile de Paşte, gata cu agitaţia! Gata cu gătitul şi mâncatul în exces, gata cu consumul excesiv de ouă…Acum, vin cu o întrebare: ce aţi făcut cu cojile de ouă? Le-aţi aruncat? Ei bine, data viitoare când mai spargeţi un ou, păstraţi coaja, pentru că vă poate fi de folos în gospodărie, în varii situaţii. Nu o să vă vină să credeţi dar firava coajă poate avea o mulţime de întrebuinţări. Citiţi chiar aici câteva dintre acestea:

 

Calciu din coji de ouă

calciu

 

Calciul extras din cojile de ouă constituie o sursă importantă de vitamine (magneziu, fier, zinc, siliciu, cupru, mangan, sulf, bor)  pentru organismul nostru.  Calciul din cojile din ou favorizează creşterea densităţii minerale osoase şi restabileşte lipsa de calciu din sânge. Când veţi prepara acasă calciul din coji de ouă, să fiţi atenţi ca ouăle folosite să fie, în special, ouă ecologice.

Cum se prepară calciul din coji de ouă?

-se spală cojile de ouă şi se lasă la uscat

-se fărâmiţează bine, bine cojile sau se pun în râşniţa de cafea, pentru a se obţine acel praf de ouă

-pulberea se depozitează într-un borcan de sticlă ce se poate închide ermetic

Apoi, zilnic, în fiecare dimineaţă, luaţi câte o linguriţă de praf de ouă, dizolvat în puţină apă. Sau îl puteţi amesteca cu o linguriţă de miere. Va face minuni pentru organismul vostru!

 

Pastă de dinţi naturală din coji de ouă

pastă de dinţi

Foarte bogate în calciu, cojile de ouă conțin si cantitatea ideală de substanțe necesare vindecării cariilor, pentru că, se pare că alte 27 de minerale, în cantităţi importante, sunt prezente în coaja de ou.

Pentru a vă prepara acasă, pasta de dinţi, aveţi nevoie de un sfert de cană de praf de coji de ou, o lingură de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de ulei de mentă. Amestecaţi toate ingredientele într-un bol de ceramică şi depozitaţi-le apoi într-un borcan care se poate închide ermetic.

 

Excelent scrub natural pentru ten

scrub pentru faţă

Coaja de ou se pisează bine, bine, într-un mojar şi peste ea se adaugă un albuş de ou bătut. Amestecul rezultat vă va curăţa foarte bine tenul. Unde mai puneţi că e vorba de un produs natural!!!

 

Soluţie de îndepărtat petele de pe ceramică 

căni şi farfurii

Câteva coji pisate de ouă, peste care se pune apă şi care sunt apoi lăsate peste noapte în cănile pătate de ceai ori cafea, vor alunga rapid petele insistente lăsate de timp, pe ceramică. Şi vazele de ceramică, pătate, pot fi curăţate prin aceeaşi metodă.

 

Cafea mai bună de dimineaţă 

cafea

Merită încercat, pentru că se spune că o coajă de ou, pasată şi introdusă în filtrul de cafea, va lăsa să iasă la iveală adevărata savoare a boabelor de cafea.

 

Ajutor de nădejde împotriva melcilor şi omizilor din grădină

gradina

Dăunători ca melcii mici de grădină sau omizile, vor fi alungate din preajma florilor sau a plantelor pe care vreţi să le protejaţi, dacă veţi presăra pe pământul ce încercuieşte plantele, coji mărunţite de ouă.

 

Aditiv la compost

ingrasamant bio

Cojile de ouă nu doar înlătură “musafirii” nepoftiţi din grădină dar pot constitui sursă de vitamine pentru plantele voastre din grădină sau din mini ghivecele de pe pervazele geamurilor. Adăugaţi cu încredere coji de ouă mărunţite în compostul cu care hrăniţi plantele, de la broccoli, varză, morcovi, conopidă, ţelină, la cireşi, meri, piersici, peri, struguri, salată sau cartofi, roşii sau ardei.

 

Ghivece din coji de ouă 

ghivece din coji de ouă

Pentru cei dintre voi care aveţi ceva mai multă răbdare, ghivecele din coji de ouă, în care puneţi sămânţă de trifoi, de exemplu, sunt adevărate bijuterii!!!

 

Nu ezitaţi ca, dacă ştiţi şi voi câteva idei ingenioase de folosire a cojilor de ouă, să ne spuneţi şi nouă!

Spor la treabă!

 

Angel

Mai Multe

More article