Departe de a fi zgomotoase, îmbuibate, însoțite de concerte în aer liber sau focuri de artificii care să inunde cerul, până în urmă cu 34 de ani petrecerile organizate cu ocazia intrării în Noul An aveau farmecul unor întâlniri conviviale care azi ar părea banale, dar erau pline de energie, de voie bună și mai ales de o bucurie sinceră care anima întreaga atmosferă.
În Cluj, cele mai cunoscute localuri pentru petrecerea Revelionului erau restaurantele Continental, Someșul, Belvedere, Melody, Perla, Casa Universitarilor și Casa Tineretului.
Meniul era simplu și avea un format general: gustarea rece, compusă din chiftele, salam de Sibiu, ruladă de cașcaval, ruladă de pui și o roșie. Urma gustarea caldă care era păstrăv cu garnitură, apoi friptura de porc cu garnitură de cartofi și desertul (o felie de tort). La miezul nopții se aducea șampanie. Pe masă erau la început fructe și saleuri, iar pe parcursul nopții se bea cafea și câte o butelie de vin alb. La sfârșit se serveau crenvurștii cu hrean, iar la unele restaurante se servea ciorbă de potroace sau ciorbă de burtă spre dimineață
Se dansa pe melodiile interpretare live de orchestre și era vremea când se fuma în interior.
Intrarea la un astfel de eveniment costa între 200 și 250 lei. Petrecerea începea la ora 09:00 în 31 decembrie și se încheia în jurul orei 05:00 în 1 ianuarie. Zilele libere erau și atunci 1 și 2 ianuarie.
Revelionul era considerat unul dintre cele două momente importante de relaxare și de voie bună ale poporului, primul iarna, iar cel de-al doilea, vara, care era concediul, musai petrecut la mare.
Sursă foto: Arhiva Minerva
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024