Poveşti de binePoveşti cu mâncareBucate hrănitoare pentru o minte sclipitoare

Bucate hrănitoare pentru o minte sclipitoare

În unele perioade ale vieții suntem puși în fața unor momente care solicită mai mult decât de obicei capacitățile noastre cognitive. Fie că vorbim despre testele elevilor, examenele studenților, testele sau interviurile pentru ocuparea locurilor de muncă sau orice alt examen a cărei presiune o simțim cu adevărat, alimentele pe care alegem să le consumăm în zilele premergătoare ne vor influența extrem de mult capacitatea de concentrare.

Atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, iată câteva secrete bine de știut și bine de împărtășit despre ceea ce este recomandat să mâncăm înainte de aceste momente mai grele pentru a fi siguri de reușită, desigur, în limita cunoștințelor acumulate.

Cu o zi înainte și nu numai:

Niciun aliment nu conține toate substanțele nutritive de care avem nevoie. Așadar, o dietă diversificată este primul pas spre succes. Apoi, experții recomandă consumul acizilor grași nesaturați Omega-3 și Omega-6 în raportul optim care ne va stimula memoria și toate activitățile cerebrale pe lângă menținerea sănătății inimii. Peștele gras (de exemplu heringul, somonul, macroul) sau suplimentele alimentare pe bază de ulei de pește alături de produsele vegetale cu un conținut ridicat de acizi grași nesaturați (precum fructele oleaginoase sau semințele) nu ar trebuie să lipsească din alimentația noastră.

De asemenea, să nu uităm de fructe și legume, importante surse de vitamine și săruri minerale. În plus, fibrele conținute de acestea sunt indispensabile digestiei și ne vor ajuta pe parcursul întregii zile. Proteinele au și ele un rol extrem de important în ceea ce privește structura celulelor creierului care ne vor ajuta să gândim mai bine, iar de aceea alimentele cu un conținut ridicat de aminoacizi sunt recomandate. Și în final, carbohidrații cu eliberată treptată de energie vor stimula neuronii să recepționeze și să acumuleze informații multe și bune.

Seara, la cină:

Lipsa somnului afectează negativ memoria și cogniția, iar totodată răspunsul la stimuli este încetinit. Studiile arată faptul că neuronii responsabili de transformarea memoriilor de scurtă durată în cele de lungă durată sunt mai activi în timp ce dormim. De aceea la cină este important să fie consumate alimente care îmbunătățesc somnul și să fie evitate cu strictețe cele care pot cauza probleme.

Dimineața, înainte:

Experții confirmă faptul că elevii care iau micul dejun înainte să meargă la școală au un randament la învățătură mai bun și implicit, rezultatele la testări sunt pe măsură. Pentru prima masă din zi este recomandată o sursă bună de carbohidrați complecși care vor elibera treptat energie, o sursă de proteine care vor ajuta refacerea structurii celulare și câteva semințe care vor veni cu un aport de acizi grași esențiali. Practic, dieta perfectă într-o singură masă.

Și apă suficientă. În lipsa hidratării nu vom străluci!

Mai Multe

More article