Poveşti de binePoveşti cu mâncareSeri de festival cu vin la Zilele Clujului 2023

Seri de festival cu vin la Zilele Clujului 2023

Încă de la prima ediție a Central Park Wine Festival din 2018 în inima Clujului a luat naștere un loc fermecător și aromat care adună o dată pe an toți iubitorii de vin în zilele însorite și serile călduroase de vară. Acum, cu ocazia Zilelor Clujului 2023, în Parcul Central Simion Bărnuțiu a renăscut locul menit să ne poarte deopotrivă toate simțurile și sufletul într-o călătorie nobilă.

Festivalul de vin a adus mai aproape de iubitorii gastronomiei în cele trei seri memorabile din parc o bună parte atât din tradiția viticolă națională, cât și de peste hotare. Crame renumite, a căror vinuri sunt apreciate la scară largă, ne-au acompaniat serile din Parcul Central în acest sfârșit de săptămână, de vineri până duminică. Atmosfera și voia bună au fost de nelipsit, iar papilele gustative probabil au fost cele mai fericite.

Pentru început, cei care au ales să celebreze Zilele Clujului la micul festival au avut ocazia să descopere și să înțeleagă importanța mediului academic în ceea ce privește pregătirea specialiștilor în acest domeniu de o eleganță aparte. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a fost prezentă cu vinurile din producția proprie a cramei Vinea Apoldia Maior. Majoritatea dintre clujeni deja sunt familiarizați cu vinurile universității, iar cei care le-au gustat acum pentru prima dată au fost surprinși de povestea lor. Selecția a cuprins vinuri albe și roze, monosepaje și cupaje din anul 2021.

Însă vița de vie își întinde coardele roditoare în toată țara. Tradiția a fost de asemenea conturată de Crama Takacs care produce vinuri din strugurii podgoriei Aiud, Domeniul Ciumbrud care se bucură de recoltele din vecinătatea râului Mureș, tot din podgoria Aiud sau cramele Lechburg și Zaig a căror vin este obținut din strugurii vechii podgorii Lechința. Apoi, mutându-ne în regiunea viticolă a Crișanei și a Maramureșului, Crama Fort Silvan care apără limita nordică a viticulturii românești, în județul Sălaj, ne-a prezentat o selecție caracteristică zonei. Și vinurile savuroase ale Munteniei din podgoria Dealului Mare au putut fi servite cu această ocazie de la crama Tohani.

Toți producătorii își pun amprenta asupra vinurilor, însă licorile bahice transilvane cred că vor avea mereu un loc fruntaș în ceea ce privește preferința ardelenilor. Dar cu toate acestea, și iubitorii vinurilor cu caracter moldovenesc au avut parte de o selecție impresionantă specifică zonei. Reprezentanții cramei Cricova au fost prezenți cu o gamă largă de etichete cuprinzând atât vinuri liniștite, cât și spumante.

În ceea ce privește vinurile călătoare, magazinele de specialitate care au participat la festival cu cele mai cumpărate produse s-au asigurat că până și cei mai exigenți degustători vor fi satisfăcuți. Bineînțeles, după cum ați ghicit, vedeta vinurilor de import a fost prosecco, perfect pentru sărbătorirea Zilelor Clujului.

Până data viitoare, nu uitați:

„vinul e toiagul bătrâneților și nebunia tinereților”, Anton Pann

Mai Multe

More article