Poveşti de binePoveşti cu mâncareElixirul de care avem nevoie

Elixirul de care avem nevoie

În natură nimic nu e identic; și în natură putem găsit tot ceea ce avem nevoie pentru a ne hrăni. Aici, print-o perfectă simbioză ia naștere elixirul de care avem nevoie,  accesibil oricui și mereu la îndemână – mierea. Unele prezintă anumite proprietăți benefice pentru sănătate, altele sunt lipsite cu desăvârșire, unele sortimente sunt naturale, altele sunt falsificate. Dar, să începem cu începutul…

Comoara o găsim pe întreg mapamondul sub două forme: miere polifloră și miere monofloră. După cum probabil cu toții știm, prima este obținută dintr-un amestec de mai multe flori ale unor plante care cresc într-o anumită zonă. Aroma predominantă este, bineînțeles, a florilor regăsite în numărul cel mai mare, dar trebuie analizată cu atenție, iar nuanța este de obicei gălbuie. În schimb, mierea monofloră e obținută în cea mai mare parte dintr-o singură floare (dar nu exclusiv). Aroma acesteia se apropie tangențial de mirosul specific al florii și se poate distinge cu ușurință și exactitate proveniența, iar culoarea în acest caz variază pe o paletă largă, de la galben deschis la maro închis. De obicei mierea monofloră prezintă și unele proprietăți curative mai bine delimitate datorită concentrațiilor mai ridicate din componentele bioactive din floarea pe care o are la bază.

Dacă vorbim despre o imersiune în aromata lume a mierii, pe lângă ceea ce întâlnim des în țara noastră (polifloră, salcâm, tei, rapiță), la nivel mondial sunt extrem de apreciate sortimentele obținute din nectarul florilor de portocal, de castan, a lavandei, a florilor arborelui de manuka din Noua Zeelandă sau chiar și a florilor de eucalipt.

Dar, din păcate, mierea nu este întotdeauna ceea ce credem a fi. În diferite forme, aceasta poate fi contrafăcută sau falsificată cu siropuri sau apă.  Cu toate acestea, există câteva mici aspecte la care trebuie să fim atenți atunci când achiziționăm un borcan cu miere, în special dacă vorbim de marile lanțuri de magazine sau de pe internet. Dacă alegem să cumpărăm miere direct de la producător, totul ar trebui să fie în regulă.

Mierea este un produs care conține vitamine, minerale și enzime active. În unele cazuri pe etichetă este precizat faptul că a fost pasteurizată. Prin această tehnică de conservare toate componentele bioactive sunt distruse, iar în final cumpărăm un simplu sirop de zahăr. Mai mult decât atât, o miere bună va avea inscripționat pe etichetă producătorul (de obicei o persoană fizică autorizată), iar în caz contrar, dacă numele producătorului nu vă transmite neparat încredere sau regăsim formularea „produs/ambalat în UE”, ar trebui să ne punem câteva întrebări. O etichetă nu foarte lucrată (și cu câteva greșeli de ortografie) poate fi varianta sigură care atestă veridicitatea și calitatea produsului.

De asemenea, un alt aspect important care ar fi bine să îl luam în considerare este locul în care este sau a fost amplasată stupina. Albinele sunt afectate de poluare și de substanțele chimice folosite în agricultură, iar mierea rezultată va fi de slabă calitate. De aceea, este recomandată mierea de la munte sau din zonele cât mai ferite de acești factori.

În final, trebuie să fim recunoscători albinelor având în vedere că adună nectarul de la aproximativ două milioane de flori pentru a ne oferi un borcan de 500ml cu miere. Cu toate acestea, semnificația lor în natură și pe Pământ înseamnă mult mai mult decât acest elixir.

Mai Multe

More article