Poveşti din ClujClujul vintageBroderia metalică a Clujului

Broderia metalică a Clujului

Clădirile din centrul Clujului atrag atenția prin frumusețea și eleganța de ansamblu, dar puțini sunt cei care observă detaliile care întregesc arhitectural aceste construcții. Artista fotograf Lenke Kegye aduce în prim-plan un element care îmbunătățește în mod semnificativ imaginea generală a clădirii: balconul.

Balconul este una dintre decorațiunile cele mai spectaculoase ale unei case, depășind prin măiestria cu care este creeat rolul strict funcțional. Poziția și designul unui balcon scot în evidență o clădire, conferindu-i monumentalitate și distincție.

Având ca origine termenul italian „balcone”, care înseamnă schelă, istoria acestui accesoriu arhitectural are peste două mii de ani, primele însemnări venind din Grecia Antică, unde construcția unui balcon la o casă se realiza pentru a facilita ventilarea locuinței și pentru ca încăperea cu balcon să fie cât mai bine luminată. Deși există numeroase categorii de balcoane, cel mai cunoscut tip este „balconul Julieta”, denumire inspirată de celebra piesă a lui Shakespeare. Fiind de mici dimensiuni, sau chiar format dintr-o balustradă aflată în fața unei uși franțuzești, balconul Julieta este cel mai convenabil mod de a accesoriza o locuință.

Balcoanele care atrag atenția în centrul Clujului sunt deosebite prin maniera în care sunt decotate cu elemente metalice unicat. Balustrada are atât rol decorativ, cât și de protecție, spațiul balconului fiind delimitat atât pentru a fi în concordanță cu restul casei, cât și pentru ca imaginea pe care privitorul o vede din stradă să fie una cât plăcută și mai mult decât atât, balconul este cartea de vizită a unei locuințe. Frumusețea feroneriei și eleganța designului conferă imobilului, dar și străzii un aer îngrijit și sofisticat.

Fie că este vorba despre balustrade ale balcoanelor care împodobesc locuințe private, palate, hoteluri sau instituții publice, pe ansamblu, un balcon frumos ornamentat ne schimbă în bine starea de spirit.

Balustradele din fier forjat realizate în stil Art Nouveau se înscriu în cinci mari tendințe: planta stilizată, folk-maghiar, baroc clasic, baroc târziu și motive din Orientul Îndepărtat.

O plimbare prin centrul Clujului ne va atrage atenția asupra acestor detalii pe care altfel nu le-am privi separat. Majoritatea dantelăriei din fier decorează construcții ridicate la sfârșitul secolului al XIX-lea și începtul secolului XX, fiind un amestec între aspectul sensibil și delicat dat de dantelăria din fier și greutatea și sobietatea metalului care transformă aceste accesorii arhitecturale în opere de artă. Acestea au fost realizate în ateliere de fierărie locale sau de maeștri fierari celebri în Transilvania.

Patrimoniul local este mai bogat datorită acestor minunate bijuterii din fier forjat care animă fațadele clădirilor și care ridică valoarea unui imobil. Balconul sau terasa fiind elementele de fațadă cele mai atrăgătoare ale unei construcții, momente și discursuri importante au loc în aceste spații care par anume făcute pentru a evidenția vorbitorul.

O panoplie a dantelăriei balcoanelor din zona centrală a orașului este etalată în expoziția de fotografie „Broderia metalică a Clujului”, realizată de artista fotograf Lenke Kegye și poate fi vizitată la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor până în 14 iulie 2019.

Ultimele postari ale lui Dr. Ancuta-Lacrimioara Chis (vezi toate)

Mai Multe

More article