Poveşti din ClujClujul vintage„Periați-vă bine și veți fi frumoasă!” – sfaturi din perioada interbelică valabile...

„Periați-vă bine și veți fi frumoasă!” – sfaturi din perioada interbelică valabile și azi

Articolele din presa perioadei interbelice abundă în sfaturi despre conservarea frumuseții și a tinereții, exemplificând cu imagini, dar oferind și sfaturi despre ceea ce nu trebuie făcut, tocmai pentru a evita efectul contrar. Deși recomandările specialiștilor sunt din perioada interbelică, informația pare extrem actuală. Iată câteva dintre ele:

Părul

Periatul părului se face pornind de la rădăcină și ridicându-l în aer. Cu o perie mică, este recomandată aplicarea briliantinei, un produs cosmetic folosit la ungerea părului pentru a-i da strălucire. Ce nu trebuie făcut în timpul periajului este perierea numai în sensul în care este aranjat părul, căci rezultatul poate fi doar îmbibarea și îmbâcsirea părului.

Tenul

Tenul trebuie periat imediat după trezire cu o perie specială înmuiată în apă. Obrazul trebuie frecat de jos în sus insistând și în zona urechilor. Fața va fi ștearsă, după care se aplică o cremă hrănitoare. Rezultatul va fi un ten curat și luminos, iar ridurile nu vor apărea dacă acest obicei va intra în rutina zilnică înainte ca ridurile să-și facă apariția. A nu se peria de sus în jos, căci mușchii obrazului se vor lăsa.

Dinții

Cele mai recomandate perii sunt cele cu suprafața ondulată, nu dreaptă. Dinții trebuie periați de două ori pe zi, dimineața și seara prin mișcări pornind de la rădăcina dintelui în sus, sau viceversa. A nu se peria dinții de la stânga la dreapta sau viceversa, căci gingiile vor fi afectate, slăbind dinții.

Mâinile și picioarele

Pentru curățatul unghiilor se utilizează periuța; pentru unghiile de la picioare va fi utilizată o perie mai aspră. Este nevoie și de periatul mâinii, pentru a stimula circulația și a înlătura celulele moarte.

Corpul

Este recomandat masajul corpului cu o mănușă aspră uscată, de jos în sus, înainte de a face baie. Acest masaj va îndepărta celulele moarte de pe corp, stimulând în același timp circulația sângelui. După aceea, spălatul corpului se va face cu o perie cu mânerul lung. Sfatul important și pentru această  procedură este de a nu masa corpul de sus în jos.

 

Sursa: Realitatea Ilustrată, 1940

Ultimele postari ale lui Dr. Ancuta-Lacrimioara Chis (vezi toate)

Mai Multe

More article