Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiEduard Nistru, un om pentru oameni

Eduard Nistru, un om pentru oameni

Un suflet pentru suflete nevinovate ‒ animalele

|Oamenii cărora le pasă de animale tind să le pese de oameni. Nu le pasă de animale, excluzând oamenii. Îngrijirea nu este o resursă limitată și, chiar mai mult decât atât, ea este un mușchi: cu cât îl exerciți mai mult, cu atât devine mai puternic.  ‒ Jonathan Foer, romancier american

Multe sunt poveștile minunate și cu sens pe care le trăim, iar uneori acestea, dacă mai sunt și împărtășite, ne pot transforma, ca prin magie, întregul curs al vieții…

Se spune că, a fost odată ca niciodată o lume în care bunătatea, empatia și prietenia dăinuiau în cotidian mai mult decât aroganța, răutatea și neacceptarea.

Așadar, acea lume era populată de persoane prietenoase, cu zâmbet, sănătoase și atente și la nevoile celor din jur. Oamenii de acolo își acceptau semenii care aveau puncte de vedere diferite și nu cutezau să elimine din viața lor pe cei ce spuneau, credeau și făceau altfel decât ei, atâta timp cât principala valoare a lumii lor e m p a t i a, nu afecta bunăstarea și bună dispoziția celor din jur.

Povestea lui Rubi și Aram

Eduard Nistru, o persoană ce pare catapultată din acea lume, ne face cunoscută povestea de prietenie dintre Aram și Rubi.

Cine sunt ei ? Și cum se schimbă optica realității datorită existenței lor și a întâlnirii dintre un băiat cu calități extraordinare și un animal ce urma să aibă același destin ca al celorlate din categoria sa, și anume, să ajungă într-un abator…

2023 este anul lansării documentarului Rubi și Aram, „o prietenie care trece dincolo de granițele speciei și schimbă cursul firescal anumitor aspecte…” 

Director, editor și producător, prin Eduard ne expunem la o creație artistică îmbibată de umanitate și profunzime.

O poveste pe cât de scurtă, pe atât de emoționantă, aratându-ne cât de relevante sunt fiecare dintre întâlnirile pe care le avem unul cu celălalt de-a lungul parcursului nostru și cum acestea ne pot schimba radical direcția călătoriei.

Frumusețea naturii umane poate fi reflectată prin gesturi, împărtășire și încrederea pe care o acordăm celui cu care interacționăm, iar Eduard Nistru o surprinde în mod autentic în povestea de prietenie dintre Aram și Rubi.

Impresionat și inspirat de poveste, Eduard a văzut în aceasta mesajul ce stă dincolo de intenții.

|Viața ne oferă nenumărate contexte prin care pot fi văzute suflete dincolo de condiționările sociale și culturale. Dorim conexiune, nu superficialitate, iar natura umană este ceea ce ochiul nu vede întotdeauna, dar sufletul simte.Eduard Nistru

O producție Natura Umană film, filmul este despre alegerile conștiente făcute cu sufletul și nu neapărat cu rațiunea, aspect ce predomină mai ales printre sufletele pure și visătoare ale copiilor.

Eduard Nistru documentează povestea de prietenie dintre un puști de 10 ani, Aram, și un porc simpatic, Rubi, ce va fi salvat de la drumul lui înspre abator în apropierea sărbătorilor.

| Un proiect la care am lucrat singur pe partea de filmare, montaj, sunet. Gestionam două camera în același timp și acțiuni complexe, dar povestea a meritat toată implicarea mea. Desigur, am avut alături oameni minunați și colaboratori care au crezut în utilitatea materializării acestui proiect ce va putea influența generații și decizii. Un proces amplu, ce ridică și o provocare nemaintâlnită până acum ‒  transportul unui porc la un sanctuar al animalelor, aflat la  distanță de Cluj-Napoca Sanctuarul Nima.  ‒ Eduard Nistru

Prin Aram, redescoperim cât de important este ca cineva să vadă în tine mai mult decât aparențele permit. Se spune că acolo unde este dorință, există și un mod de a o îndeplini, iar Aram a trăit asta în momentul în care a simțit conexiunea profundă dintre el și Rubi, făcând tot posibilul să contribuie la salvarea ei.

|Nu-ți poți împărtăși viața cu un câine sau o pisică și să nu simți profund că animalele au personalități, minți și sentimente.Jane Goodall, etolog și conservaționist

Aflat în vizită la doamna învățătoare acasă, Aram, ce locuia în apartament la Cluj, descoperă în spațiul acela o altă lume.

| …eu cu spiritul meu de Star Trek în mine, m-am dus până acolo (locul în care erau ținuți porcii)…era o zonă parcă neexplorată. ‒ Aram

Aici, începe să se contureze un aspect miraculos…umanitatea trece peste bariere de orice natură. Poate că prin experiența la care l-a expus doamna învățătoare, fără ca dânsa să fi avut această intenție, l-a făcut pe acest băiat să devină cel mai uman și empatic elev din clasă, cu valori ce vor dăinui dincolo de diplome, merite și notele primite la școală. Prin acțiunea sa, actualul elev devine extraordinarul cetățean de mâine.

|…cât au fost pui, toată lumea a vrut să stea cu ei și să îi vadă, dar când au crescut mari, nu i-a mai căutat nimeni. Așa că am mers acasă și i-am spus mamei: mama, m-am împrietenit cu un purcel, îl putem lua acasă?Aram

Un băiat minunat, ce, la acel moment, nu înțelege de ce, cât suntem mici, cu toții suntem în atenția tuturor, iar atunci când creștem, lucrurile se schimbă.

Selma, mama lui Aram contribuie neclintit la îndeplinirea dorinței fiului ei doar pentru că vede măreție în gestul băiatului, așa că, după un drum lung, nu doar ca distanță, și cu implicarea unei întregi echipe, Rubi ajunge de la Cluj la Argeș, câștigându-și dreptul la o altă viață.

Doina Badea, fondatoarea sanctuarului Nima, cu lacrimi în ochi, afirmă că îi aduce bucurie

faptul că există în aceste generații de copii și suflete empatice, care nu și-au pierdut umanitatea.

| Rubi ne învață să ne lăsăm în urmă diverse traume și să trăim în prezent. Putem deraia de la alegerile robotizate, prin alegeri conștiente. Aici stă adevărata putere. Doina Badea

Dincolo de premiile obținute, acest documentar rămâne o poveste impresionantă ‒ dorința unui puști nu de a acumula și a avea diverse gadget-uri, ci de a trăi și experimenta stări nobile prin salvarea unui suflet.

Această poveste este un domino de încredere și susținere reciprocă ce are acțiuni ce reverberează lumină în realitate și invită la un moment de reflecție.

Documentarul subliniază grațios alchimia ideii că, uneori, ajunge ca doar o persoană să vadă în tine că ești unul dintre cei ce poartă magia de a fi  S P E C I A L

Și…poate că aceasta este menită să fie una dintre poveștile ce va rămâne eternă, ca simbol al umanității de care oamenii vor avea nevoie, indiferent de evoluția tehnologiilor și a vieții.

Mai multe informații găsiți aici:

https://www.youtube.com/watch?v=7zCZ4p8yV1A

https://www.imdb.com/title/tt30469600/

https://naturaumanafilm.ro/

Gânduri senine,

Ultimele postari ale lui Patricia Gyorgydeak (vezi toate)

Mai Multe

More article