Poveşti de călătorieAventură în Canionul 7 Scări

Aventură în Canionul 7 Scări

Unul dintre cele mai spectaculoase canioane din România este Canionul 7 Scări din Masivul Piatra Mare.

Masivul Piatra Mare, deși este foarte pitoresc, este oarecum eclipsat de munții care îl înconjoară și care au o rezonanță mult mai mare din punct de vedere turistic.

Pentru că se află între masivele Bucegi, Postăvaru și Ciucaș, Piatra Mare trece oarecum neobservată. Însă acest masiv ascunde frumuseți nebănuite, ca de exemplu acest spectaculos canion. Pentru a ajunge în această zonă trebuie să urmăm drumul spre Valea Prahovei dinspre orașul Brașov.

Odată ajunși în localitatea Timișul de Sus, urmărim indicatorul spre cabana Dâmbul Morii, unde putem lăsa mașina. De aici, intrăm pe traseul marcat care duce spre Canionul 7 Scări și cabana Piatra Mare.

Traseul urmează poteca prin pădure și după circa o ora iată-ne la intrarea în canion. Canionul este de fapt o zona formată din niște chei foarte înguste și spectaculoase, străbătute de un părău care formează praguri si cascade abrupte.

Cu o lungime de 160 de metri și o diferență de nivel de 60 de metri, canionul este amenajat cu scări și podețe metalice, care fac accesul destul de ușor. Noi l-am străbătut iarna, când este puțin mai periculos, deoarece scările sunt înghețate și se poate aluneca ușor.

Dar, cu grijă și atenție îl străbatem fără probleme. La ieșirea din canion , continuăm urcușul pieptiș prin pădure și după alte două ore, ieșim în poiana alpină unde ne așteaptă micuța și cocheta cabană Piatra Mare. Cabana este mică dar primitoare, iar aici găsim o masă caldă, un ceai sau un vin fiert și un pat confortabil și curat. Ne instalăm în cabană, iar seara trece repede în jurul mesei.

A doua zi, dăm trezirea devreme, cu noaptea în cap, ca să admirăm răsăritul din fața cabanei.

Rasarit in Piatra Mare

Facem fotografii, luăm un mic dejun rapid și o zbughim spre vârf.

Pentru că, panorama care se deschide la 1844 de metri te lasă fără cuvinte. Jos în vale se vede Brașovul, apoi ochii se îndreaptă spre masivul Postăvarul și mai departe spre Predeal iar vizavi se înalță semeți Bucegii, pe care nu ne mai săturăm să-i privim.

Spre sud se văd masivele Leaota și Baiului iar spre est ne face cu mâna Ciucașul cu ale sale Țigăi. Panorama este spectaculoasă și nu putem să nu constatăm pentru câta oară, că avem o țară neasemuit de frumoasă. Păcat că nu știm să avem grijă de ea….

Aici , sus, la 1900 de metri totul e curat, totul e atât de pur și neatins, dar jos în marile orașe și în așa zisa civilizație….nu putem spune același lucru. Oricum, bine că mai avem și astfel de locuri care s-au păstrat aproape neatinse.

Ne trezim din reverie și facem cale întoarsă la cabană, pentru că, avem cale lungă de străbătut pînă acasă. De stat am mai sta dar, ca orice lucru frumos, se termină prea repede. Oricum ne-am încărcat din nou bateriile pentru o lungă perioadă…

 

Text și fotografii Daniel Rohianu

Ultimele postari ale lui Daniel Rohianu (vezi toate)
Articolul precedentRetezat în straie albe
Articolul următorIarna pe acoperișul Moldovei

Mai Multe

More article