Poveşti de călătorieBrugge - perla Flandrei

Brugge – perla Flandrei

Deşi luna noiembrie a acestui an a fost presărată cu evenimente violente şi ameninţări cu bombe în ţările europene, am decis să nu-mi amân călătoria în Belgia, planificată pentru această perioadă.

După întrunirile la care am participat, mi-a rămas o zi liberă pe care am hotărât să o folosesc pentru a vizita împreună cu prietenii mei oraşul Brugge.

Brugge este situat în nord-vestul Belgiei, în apropiere de ţărmul Mării Nordului, în regiunea Flandra. Este cunoscut ca Veneţia Nordului, datorită frumuseţii sale arhitectonice şi a numeroaselor canale ce străbat oraşul. Centrul oraşului a fost declarat în anul 2000 Patrimoniu Mondial UNESCO.

Pentru a ajunge la Brugge luăm trenul din gara Bruxelles-Midi.

E duminică dimineaţa şi nu e foarte aglomerat. Oamenii îşi văd în continuare de activităţile lor, în ciuda ameninţărilor teroriste anunţate în Belgia.

În gară poţi zări câte o pereche de militari înarmaţi, pregătiţi să intervină oricând, însă povestea mea nu e violentă.

Coborâm în gara din Brugge şi păşim zgribuliţi pe peron. Plouă. De fapt toarnă cu găleata. Primul lucru: ne cumpărăm umbrele. Niciunul n-a cărat umbrela de acasă. Mare greşeală !

Ochim un autobuz şi sărim în el. Până să ajungem în centru se mai potoleşte şi ploaia, aşa că o luăm la pas pe străduţele pitoreşti din centrul oraşului.

Brugge a fost centru comercial şi a cunoscut o perioadă înfloritoare în Evul Mediu. În prezent este centru turistic şi atrage anual 3-4 milioane de vizitatori, fiind un adevărat muzeu în aer liber.

În Market Square, piaţa din mijlocul oraşului, se desfăşoară în această perioadă Târgul de Crăciun.
Cea mai impunătoare clădire ce domină piaţa este The Belfry, turnul ce a devenit una dintre emblemele oraşului.

The Belfry nu este parte dintr-o biserică, ci este o clădire independentă ce datează din Evul Mediu. Clopotniţele de acest gen sunt monumente reprezentative pentru oraşele flamande, fiind construite ca simbol al libertăţii şi al bogăţiei.

Turnul are 83 metri înălţime şi are o scară spiralată cu 366 de trepte ce îi conduce pe vizitatori până în vârf, de unde poate fi admirată panorama oraşului vechi. În zilele senine de aici se poate zări chiar şi coasta Mării Nordului, aflată la 12 kilometri depărtare.

În clopotniţă se află 47 de clopote din bronz, dintre care cel mai greu cântăreşte peste 5 tone.

O latură a pieţei este ocupată de Palatul Provincial, clădire în stil neogotic, care este reşedinţa oficială a guvernatorului provinciei Flandra de Vest.

Alături de palat se află Historium, un fascinant muzeu interactiv dat în folosinţă în anul 2012, unde turiştii, pur şi simplu pot simţi atmosfera secolului al XV-lea, reconstituită inteligent prin efecte speciale, astfel încât să fie perceptibilă nu doar văzului, ci şi auzului, mirosului şi pipăitului.

Statuia din mijlocul pieţei îi reprezintă pe cei doi eroi care au luptat pentru libertate în timpul revoltei împotriva Franţei din 1302, Jan Breydel şi Pieter de Coninck. A fost ridicată în 1887. Acum este înconjurată de căsuţele vesele ale Târgului de Crăciun şi de un patinoar în aer liber, amenajat lângă acestea.

Cea mai veche locuinţă din Market Square este Bouchoute House. În partea de vest a pieţei se înalţă Cranenburg House, unde a fost ţinut prizonier Împăratul Maximilian al Austriei, în 1488.

Fiecare clădire din jurul pieţei are propria poveste, propria istorie. În prezent marea majoritate a clădirilor cu faţade atât de pitoreşti funcţionează ca restaurante sau cafenele.

Îndreptându-ne pe Breidelstraat, pe lângă Belfry, spre Castle Square, dăm peste o străduţă îngustă numită Garre. E tare drăguţă şi este ca un coridor ce dă spre o cafenea. Însă în Evul Mediu astfel de alei înguste, numite străzi de incendiu, aveau un rol specific : erau utilizate în caz de incendiu drept căi de acces spre apa canalelor ce străbăteau oraşul.

Castle Square se află lângă Market Square şi în ghidul turistic al oraşului se afirmă că Market Square este inima oraşului flamand, iar Castle Square este leagănul său.

Se regăsesc 1000 de ani de istorie arhitectonică în Castle Square: Basilica of the Holy Blood – o parte a sa datează din sec. al XII-lea, fiind cea mai veche clădire din oraş (aici se păstrează cu sfinţenie ceea ce se consideră a fi, conform legendelor, câteva picături din sângele lui Isus Hristos ce ar fi fost aduse din Ierusalim în timpul cruciadelor); Brugge City Hall – construită în stil gotic; The Chambers – Oude Griffie, decorate cu statui poleite cu aur; Provost House – clădire în stil baroc ce a servit ca reşedinţă episcopală; Court of Justice.

Ploaia nemiloasă şi rece însă nu ne mai permite să vizităm şi restul oraşului, nici să navigăm pe canalele sale. Ne retragem într-un restaurant să gustăm din preparatele locale şi, după masă, vom savura şi delicatesele de ciocolată ce ne-au făcut cu ochiul din îmbietoarele vitrine ale magazinelor.

Apoi ne vom întoarce la Bruxelles, tot cu trenul, sfidând ameninţările şi cu speranţa că vom reveni într-o zi frumoasă şi liniştită de vară în Brugge, oraşul numit pe drept cuvânt Perla Flandrei.

 

Monica Oprişe

Ultimele postari ale lui Monica Oprise (vezi toate)

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article