Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariAm fost cândva frumoși și tineri  ...

Am fost cândva frumoși și tineri  …

De-a lungul timpului m-am convins că polițiștii au, poate, cel mai dezvoltat simț al umorului. Găsesc ceva amuzant în orice speță, în orice lucrare pe care o au de rezolvat, asta chiar dacă nu chiar în momentul în care are loc. Ei bine, asta NU pentru că NU văd atunci ceva amuzant ci pentru simplul fapt că în momentul x sunt preocupați să rezolve situația.

Am avut de-a lungul timpului colegi cu un „estraordinar” simț al umorului și ale căror spețe au rămas memorabile în mentalul colectiv.

Pe la începutul anilor 2000, încă mai „ezista” Poligonul de trageri de la Sfântul Ioan. Uneori se mergea cu autobuzul din dotarea IPJ Cluj însă sectoriștii ne cuplam câte 4,5 și mergeam cu o mașină din dotarea personală. Motivul pentru care făceam asta erau mai multe. Mamă ce „esprimare” am găsit, de tipul „oamenii e de multe feluri că sunt mai mulți”, … în fine  … făceam asta pentru că ne deplasam mai rapid, mai comod, de îndată după ce terminam tragerea și alegeam traseul pe care-l voiau mușchii noștrii, obligatoriu pe la un local unde consumam ceva de mâncare, o cafea și-o apă plată cu cola. Șoferul. Era un bun prilej de a socializa cu colegii, de a mai povesti una, alta, de a schimba idei și informații, de a ne deschide sufletul, de a …

După o astfel de tragere, într-o Dacie 1310, 5 colegi sectoriști veneau spre bază. La bază, după tragere era un program strict. Urma curățarea armamentului. Polițiștii, militarii sau cei care au făcut armata știu despre ce este vorba, restul, imaginați-vă.

Cei cinci veneau pe traseul Bulevardul 1 Decembrie 1918, strada General Ioan  Dragalina. Încet, regulamentar. Din spate un Beamweu(BMW), îi dădea „blițe”, îl claxona pe colegul aflat la volan să o calce, să-i de-a bice,  deastea  … Colegul impasibil își vede de drum însă la un moment dat, pe strada General Ioan Dragalina, beamveul reușește să depășească, ajunge în fața Daciei, frânează brusc și oprește.

Cel de la volan, un bizon cu ceafa lată, coboară pus pe scandal și vine amenințător spre Dacia albastru marin a colegului. Când se apropie de mașină, zărește prin parbriz uniformele de poliție ale colegilor. Se oprește brusc, face o piruetă demnă de un dansator de top la „Mărțișorul” și se apucă de inspectat partea din spate a beemveului.

„- Ceva probleme domnu’? întreabă colegul meu de la volan.

„- Nuuu, zice cela, am avut impresia că îmi bate ceva  …”

” – Ați avut doar impresii”, zice colegul meu. ” Puneți-vă  în  mișcare”. Și ceafa lată s-a pus, cu beemveu cu tot.

Uneori ai de-aface cu astfel de specimene, de prea multe ori aș zice, uneori cu tact, alteori cu o glumă, alteori cu forța, le rezolvăm și le băgăm mințile în cap. În astfel de situații NU ezitați să sesizați poliția. Maestrul Dem Rădulescu în celebra serie B.D., zicea că la telefon 222222 eu zic că e mai simplu la 112.

#Traian Morar

 

                                                                                                         * * * * *

În 14 ianuarie 2020, fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj Traian MORAR a decis să spună „adio arme” după 30 de ani de carieră în care a îmbrăcat două uniforme albastre,  cea a Aviației Militare Române și cea a Poliției Române.

Au fost 30 de de ani în care a iubit cele două uniforme și instituțiile pe care le reprezentau deopotrivă.

A iubit și respectat OAMENII, LEGEA ȘI UNIFORMA deopotrivă.

Au fost ani intenși în care a adunat povești de viață dar și o bogată experiență profesională. O experiență profesională care îi permite să aducă în fața publicului povești de viață adunate/trăite,  povești cu oameni, povești despre oameni.

Articolul precedentAvion cu năbădăi
Articolul următorDe la o cusătură la STIL

Mai Multe

More article