Odată cu sosirea sezonului rece și alimentația noastră începe să se schimbe. E normal să ne pregătim organismul cât mai bine pentru următoarea perioadă astfel încât răceala și gripa să stea departe. Pentru asta găsim în natură, în plante mai exact, o categorie unică de compuși care ne poate ajuta să rămânem sănătoși și pe lângă, ne poate prelungi viața; cel puțin asta concluzionează studiile (cu precizarea că nu acești compuși sunt singurii responsabili pentru beneficiile enumerate). E vorba de polifenoli. Numeroase studii se fac în prezent, iar subiectul va fi și în viitor în atenția cercetătorilor din domeniu.
Dacă îi caracterizăm pe scurt, se poate spune că polifenolii sunt incluși în categoria celor mai puternici antioxidanți naturali, având totodată un foarte bun efect antiinflamator în organism. Însumând toate beneficiile, consumul regulat al alimentelor care conțin polifenoli va influența pozitiv numeroasele procese care au ca rezultat susținerea sănătății. Totodată, prin caracterul antiinflamator, riscul pentru a dezvolta boli cardiovasculare, metabolice, autoimune sau neurodegenerative se reduce semnificativ.
Dar care sunt aceste alimente pe care ar trebui să le consumăm zilnic și diversificat, astfel încât să ne luăm doza de polifenoli, cât mai mulți din cele peste 8000 de compuși din această categorie descoperiți până în prezent?
Vestea bună e că nu-i deloc greu. Fructele a căror culoare este închisă (struguri negri, coacăze negre, aronia, mure, afine, prune), apoi fructele cu nuanțe mai roșiatice (zmeură, coacăze roșii, merișoare) și în final fructele de culoare portocalie sau galbenă (portocale, piersici, grepfrut), toate conțin polifenoli, diferiți între ei și a căror cea mai mare concentrație se regăsește în prima categorie de mai sus.
Legumele verzi (sparanghel, spanac, broccoli), cele portocalii (morcovi, dovleac) sau chiar și cartofii, sunt incluși în lista ingredientelor cu conținut de polifenoli cu care putem găti ușor în fiecare zi. Practic, o masă cât mai bogată în culori naturale.
Iar nucile, semințele oleaginoase (și uleiurile presate la rece), leguminoasele, chiar și mirodeniile (care au o concentrație extrem de mare de polifenoli, dar le folosim în cantități mici), toate ar fi bine să le includem în mod diversificat în dieta noastră zilnică.
În final, ca desert, cui nu-i place ciocolata? Boabele de cacao sunt și ele o sursă foarte bună pentru acești compuși miraculoși, iar sortimentele cu peste 90% conținut de cacao reprezintă probabil cel mai bun și cel mai sănătos desert pe care îl putem cumpăra și consuma cu ușurință, fără prea multe bătăi de cap (și nu în exces).